Почитаме св.Архангел Михаил, повелител на душите

Днес да почерпят именниците Ангел, Ангелина, Геле, Янгел, Анжел, Анжела, Анжелина, Лина; Михаил, Михаела

Свети Архангел Михаил

Свети Архангел Михаил


Събор на свети архангел Михаил църквата празнува в чест на светите ангели и на св.архистратиг Михаил, считан за вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Той е сред седемте първествуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господ.

Християните вярват, че всеки човеки има своя ангел-хранител. Той се моли за него, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли. Затова в деня на св.Михаил хората се молят за пред своя ангел: „Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю,моля те спаси ме от всички напасти, спаси ме от скърбите!”.

Тази година на 8 ноември отбелязваме един от почитаните празници традиционния календар, известен като

АРХАНГЕЛОВДЕН.

В народната митология Рангел (както обикновено го наричали) бил един от шесте братя юнаци, които разделили света, земята и небето. На Рангел се паднало царството на мъртвите. Той отнасял душите на умрелите на небето, затова го му казвали Вадидушник. И заедно със събрата си Петър отреждали коя душа къде да отиде – в Райската градина или в ада.

Празникът, който няма постоянно място в календара, се предхождал от Архангелова задушница, която по традиция се прави в събота (7 ноември).

Рано сутринта на Архангеловден в църквата се отслужвала тържествена литургия. Във всяка къща се колел курбан – мъжко животно, като ритуалът се изпълнявал винаги от най-възрастния мъж в семейството. През това време жените приготвяли пита – рангелово блюдо или боговица, като вярвали, че парата, която излиза от нея е свързана с душата на техния господар и покровител. Хлябът разчупвали на кръст високо над главата на най-възрастния мъж, поливали главата му с вино и молели за благословият на св.Архангел Михаил.

Именници са: Ангел, Ангелина, геле, Янгел, Анжел, Анжела, Анжелина, Лина; Михаил и неговите производни.