Пловдивчани окупираха Общинския съвет

Поводът е терен, продаден от Георги Гергов на асеновградския бизнесмен Байрям Солак

Над 50 протестиращи с плакати и знаме влязоха в Пловдивския общински съвет със скандирания "Искаме си парка". Това са живеещите зад хотел "Санкт Петербург", където върху терен от 16 декара бяха изсечени дървета. Парцелът е бил с капитала на "Пълдин туринвест" - смесена фирма между общината и панаира. Мястото е било продадено през 2017 г. от Георги Гергов на асеновградския бизнесмен Байрям Солак. 

Хората се разграничиха от всякакви политически формации и схеми, като казаха, че единственото им искане е пространството да остане зелена площ. На първо място те ще поискат гарантиране, че пространството ще остане за зеленина в общия устройствен план, което би парирало всякакво строителство там.

„Ако това стане, собственикът на парцела все едно ще има скъпа кола в гараж със свалени номера“, каза пред trafficnews.bg Тодор Асенов, председател на инициативния комитет.

Той обясни, че при съвместна проверка между гражданите и районната администрация е станало ясно, че са изсечени 64 дървета. Хората ще поканят кмета на следващото им събиране, което ще е в неделя от 14 часа, за да обясни каква е ситуацията и да се начертаят следващите стъпки. Според хората, собственикът на терена трябва да приеме толкова пари, колкото му предложи Общината, ако бъде гарантирано, че този терен е зелена площ. Протестиращите настояват пред съветниците да се промени статутът на терена и той да си остане парк. Сега част от него е отредена за обществено ползване, което позволява и застрояване.