Писателка: Светът е по-близо от всякога до тоталитаризма от 30-те

Антиутопичният роман "Историята на прислужницата" (1985 г.) от Маргарет Атууд се върна в списъка на бестселърите, след като по него беше заснет сериал

Маргарет Атууд.

Маргарет Атууд.

Светът е по-близо от всякога до тоталитаризма от 30-те години на миналия век, каза във Франкфурт канадската писателка Маргарет Атууд.
Тя ще получи престижна германска литературна награда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Антиутопичният роман "Историята на прислужницата" (1985 г.) от Маргарет Атууд се върна в списъка на бестселърите, след като по него беше заснет сериал. Той е за тоталитарно бъдеще, в което млади момичета се изпращат в сексуално робство на богати семейства. 

Избирането на Доналд Тръмп за президент приближи сюжета до действителността заради опитите в някои щатове да бъде ограничено правото на жените да правят аборт. 

"По-близо сме до 30-те години на миналия век, отколкото когато и да било след това", каза Маргарет Атууд на пресконференция, като направи паралели с фашистките и комунистически режими в части от Европа.

"Хората в Европа гледаха на САЩ като на пример за демокрация, свобода, откритост и не искаха да повярват, че нещо такова може да се случи там. Сега обаче времената се променят и аз съжаление става все по-възможно да мислим по този начин", добави Маргарет Атууд. 

Тя присъства на Франкфуртския панаир на книгата, за да получи Наградата за мир от Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите утре. Тя й беше присъдена за "политическата интуиция и прозорливост, когато става въпрос за опасни скрити тенденции и течения".