Румъния с амбициозни планове - ще строи мини атомни централи

Модулните атомни реактори SMR са значително по-безопасни от конвенционалните

В САЩ проектът се провали, но в Румъния може и да стане: американска компания иска да построи шест мини АЕЦ. Румънското правителство възлага големи надежди на проекта. След местните хора обаче настроенията са различни.

Министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя беше изпълнен с гордост, когато през март излезе пред представители на печата и нарече деня „исторически“. Германската обществена медия АРД отбелязва, че площадката за първите в Европа модулни атомни реактори ще се намира край Дойчещи – населено място с около 4 000 жители на 90 километра северно от столицата Букурещ. Тези реактори са толкова компактни, че не се монтират на части, а просто се транспортират до мястото в напълно готов вид. Технологията за малките модулни ядрени реактори е на американската фирма NuScale.

Румънското правителство си е поставило за цел да стане пионер в тази област, за да може в бъдеще да продава своя опит и на други страни в Европа, посочва още АРД. "В продължение на много години Румъния беше свикнала мъчително да догонва останалите страни в модерните развития. Сега е време ние да определяме бъдещето на света. А бъдещето на енергетиката е именно това", е цитиран да казва министърът.

Въпроси около сигурността на реакторите

Много експерти твърдят, че модулните атомни реактори SMR са значително по-безопасни от конвенционалните големи атомни централи и че в случай на ядрена авария вече няма да е необходимо да се евакуират хора. Но срещу тях са насочени и критики.

Михня Матаче от "Грийнпийс-Букурещ“ смята проекта за рискован и опасен, още повече, че все още няма никакъв практически опит с експлоатацията на такива съоръжения. "Местните хора, много от които са бедни, се притесняват, че буквално за една нощ зад градинката им ще изникне атомна централа. Строителната площадка е само на около 200 метра от центъра на селото", казва експертът.

Хората в селото наистина са обезпокоени, се посочва в репортажа на АРД. От друга страна те се страхуват да не си навлекат гневя на местните власти и отказват да назоват истинските си имена. Една жена, която живее точно до бъдещата площадка, сочи към оградата и казва, че се притеснява за двете си деца. "Мисля, че ще бъдат в опасност", казва тя за АРД. А друг жител на Дойчещи е още по-краен: "Експериментират с нас като с морски свинчета", заявява той.

Източник на благосъстояние?

Заместник-кметът на селото Алин Исмаил вижда нещата по друг начин и смята, че страхът е неоправдан. Той си спомня за съпротивата преди 70 години, когато в района е построена електроцентрала на въглища - тогава това е създало работни места и е осигурило на общината "най-големия бюджет в региона". Откакто електроцентралата е спряла работа, Дойчещи е загубило много приходи.

Исмаил мечтае, че един ден някое от децата му ще работи в новите мини атомни централи. Предвидено е те да започнат работа до края на 2029 година. От „Грийнпийс-Букурещ“ се съмняват, че това е реалистично. Предишни проекти, включително в САЩ, вече са се провалили - поради грешни изчисления на разходите и сроковете. Един от тези проекти трябваше да бъде осъществен в американския щат Айдахо. Той също беше на компанията NuScale, припомня АРД.