Петър Москов: Започвам да си мисля, че здравните министри се сменят умишлено

Решението на днешното мнозинство е, че ще заменят анархията с комунизъм

Един от начините нищо да не се случва в здравеопазването е на всеки три месеца да има нов министър. Започвам да си мисля, че това се прави умишлено. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов в "Лице в лице" на Би Ти Ви.
Болниците в момента са излезли до голяма от статута си на здравни заведения и са се превърнали в части от търговска схема за приток на  пари. Всеки работещ в тази система го знае. Този бюджет означава финансиране на тези   неефективни структури .

Фармацевтичната промишленост е създадена , за да печели, тя печели от всичко, когато срещу нея няма държава, смята той.

Новият бюджет на НЗОК показва отказ от здравна политика. Определени икономически групировки ще се нахранят от този бюджет. Те не са една и две. Те са свързани с ръководствата и на държавни болници, които източват. В момента болниците са излезли от статута на болнични заведения и са се превърнали в дружества за търговия. В началото на моето управление заварих анархия. Сега с новия бюджет се въвежда комунизъм. Всички усилия, които положихме да въведем ред, се премахват. Анархията се заменя с комунизъм. Когато не можеш да работиш с нормални политики въвеждаш забрани. Това не ми харесва, категоричен беше Москов.

Решението на днешното мнозинство е, че ще заменят анархията с комунизъм. Модерните европейски управленски решения , които въведохме в мандата на предишните управления са загърбени по този начин. Смисълът на касата не е да пази бюджета си, а максимално ефективно да инвестира нашите пари. Смисленият начин е управление е чрез Националната здравна карта. Тя беше инструмент на държавата и показа неефективността на структурата на здравеопазването. Не харесвам това. Между анархията и комунизма има огромно поле на здравия разум, обясни той.

Познавам г-н Кирил Ананиев и мисля, че той е един много достоен човек. За мен не е най-важното дали финансист, икономист или лекар ще поеме здравеопазването. Познавам и Николай Петров от много години. Не градя мнението си върху едно журналистическо разследване. Уважавам решението му да подаде оставка. Руслана Петрова, неговата дъщеря, беше единственият служител на министерството, които заварих, и дойде не с папка да топи колегите си, а да подаде оставката си. Лично мое решение е тя да остане на работа и съм изключително доволен от нея, обясни Петър Москов.