Здравното министерство отказва да заплати трансплантация на костен мозък, след решения на ВАС

Едно семейство изнемогва, защото не си получава парите за лечение, заради чиновници бюрократи

Светослав Пинтев 

Приказката за царя и пъдаря днес се е превърнала в страховита истина за абсурдите, които съпътсват българите, често принудени да се борят за оцеляването си, вкопчени в 

битка със собствената си държава

Оцеляване тук е в буквалния смисъл на думата, не в преносния. Знаем няколко подобни случая. Ще започнем с този, който касае така актуалното тези дни Министерството на здравеопазването:  
Един мъж от София, казва се Методи Методиев, вече повече от 6 години се бори с държавата.
В лицето на въпросното Министерството на здравеопазването.
 Човекът просто иска то да изпълни задължението си и да плати парите, дадени за трансплатнация на костен мозък на съпругата му – д-р Нина Методиева в клиника в Гърция. Това все още не се е случило, въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд от юни миналата година въпросната сума да бъде платена от бюджета на Министерството. 
Приказка за царя, който дава и за пъдаря, който не дава се е превърнала в житейски факт.
 Операцията, Слава Богу, е успешна, но е платена със заем, а и за лечението трябват пари.

Как започва всичко?

 Известната и уважавана лекарка-психиатър д-р Нина Методиева през 2012 г. заболява от остра миелогенна левкемия, а в специализирана клиника в Солун й правят операцията, която не търпи отлагане и в крайна сметка спасява живота й. 
Платените на клиниката пари са наполовина от реалната цена за подобна интервенция, защото д-р Методиева е добре позната на гръцки министри, на които превеждала при контактите им с Българския лекарски съюз от много години насам. Те се заемат да намалят цената специално за нея, да направят т.нар. търговска отстъпка или рабат, без никой да ги е молил. Жест на добра воля… На този фон още по-странна изглежда реакцията на нашето министерство.
Семейството събира необходимите 70 000 евро благодарение на чиста случайност – неочакваната помощ в последния момент от човек, когото д-р Методиева е лекувала преди време.  Помагат им роднини и приятели. Средствата са взети назаем и тревогите по връщането им докарват  на съпруга й Методи Методиев тежка болест. Семейството продава имоти, прави всичко възможно да се издължи на хората, помогнали им в труден момент. 

След 6 години

 Темида възстановява справедливостта, но парите  още ги няма
В решение от миналата година Върховният административен съд излиза с окончателно становище, че Министерството на здравеопазването трябва да изплати до 70 000 евро, но това не е направено и до днес. Съдебното решение на най-висшата инстанция засега е само лист хартия… Докога ли?
 Измъчените хора нямат и надежда да стане скоро, страхуват се, че вероято ще се наложи да водят нови дела или да действат чрез съдия изпълнител за бездействие срещу Министерството на здравеопазването, което уж е готово да плати, но не плаща….

Абсурдът продължава с нова сила… 
 Ето какво пише заместник министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в писмо до Нина Димитрова Методиева от 14 юни 2017 г. : 
„ Уважаема г-жо Методиева, 
В изпълнение на влязло в сила Решение №7105 от 19.11.2015 г. по адм. Дело 2205/2015 по описа на Амдинистративния съд-София град, със заповед №РП-20-12/07.07.2016 г. на заместник министъра на Здравеопазването ви е разрешено заплащане за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Обща болница в Солун “Георгиос Папаниколау“ в размер до 70 000 евро, в съответсвие с приложената оферта по заявлението. Съгласно същата заповед конкретният размер ще бъде определен след представяне в МЗ на подробни финансови и медицински отчети в оригинал.“
 

Потърсихме съпруга Методи Методиев, който заяви пред наш репортер:  „ Още не са  отпуснали парите, но  искат да се отчетем, така че все едно са ги отпуснали и ние сме подписали договор с министерството, който обикновено се подписва предварително. Ето ги оригиналите, но аз им нямам доверие, как да им ги дам след това ходене по мъките. Ако изчезнат, какво правим“?
  Казусът е такъв че в момента, в който той се връща от чужбина е излязло решението на Върховния съд, в което се казва че от Министерството неправилно не са отпуснали парите. Решението не подлежи на обжалване. 
„То е от 2016-та година при предишното правителство, заместник министър беше Ваньо Шарков. Той написа заповед в която казва да се изплатят парите на базата на решението на съда, до 70000 евро, на доктор Нина Методиева. Отдолу бяха дописани различни бележки-за срещи, за даване на допълнителни указания и така нататък. Това нещо го виждам след като се връщам от чужбина. На власт вече е новото правителство. Новият заместник-министър ми пише уведомително писмо, че ще изплатят парите, но всички фактурите трябва да са с апостил “.

Има и ред други изисквания от страна на осъденото Министерство, които са свързани с вадене на документи в Гърция и какво ли не още…При положение, че всички необходими документи са предоставени на съда и той е взел решението си на основа именно на тях.
„Според МНЗ трябва да е сложен апостил на всяка фактура, а те са над 30. Най-малкият проблем е, че апостил всеки струва 30 -35 евро. Всичко е свързано с ходене до учреждения в Атина… Сега пък ми казаха, че има 5 годишна давност на фактурите. Това,  ако е вярно, не мога да отида сега и да ги изискам. Трябва пак с връзки с молби да ми издадат фактури с днешна дата, да отида във Външно министерство в Атина, да ми сложат апостил на всяка фактура“, каза съпругът.
 „Фактически това дело беше разделено на две едното се водеше по същество, а другото беше за парите. Ние сме представили в съда 30-тина фактури за 56 400 евро, които сме могли да съберем в онзи момент, когато изобщо не ни беше до това. Така  или иначе  сме ги предали в съда, като преди това сме платили на  експерт-счетоводител, който да ги прегледа, преведени  са от заклет преводач, с подписи, с всичко. Съдът ги е приел същите фактури, те са дадени на Министерство, като това става 2012 година. Една дума не е казана оттам, че примерно някоя фактура не им харесва,  че трябва да се вземе апостил…“, казва Методи.

  Защо се стига до сумата 70000 евро?

Една такава операция  струва около два пъти повече. 
Съпругът разказва: „Когато ние подадохме документи за да ни се помогне за трансплантация  чужбина, те поискаха всички документи, които се изискват, за да имаш право Комисията по лечение в чужбина да заседава и да каже дали да се отпускат пари или не. Нашата оферта е 70000 евро, въпреки че между 120 и 150 хиляди е стойността на трансплантацията. Жена ми знае добре гръцки и е превеждала на гръцките министри. Вика ли са я да помага за тези неща към Лекарския съюз. Познават я министри, зам.министри я познават, някак са разбрали за операцията. Получи ли са вътрешна информация. Ние не сме ги търсили. Веднага направиха рабат на почти половината сума, затова в заповедта е записано до 70 000.
 Всичките тези неща се завъртяха, защото шефката на комисията за лечение в чужбина по онова време, доктор Лучия Добрева, е поискала втора комисия. С връзки намерих протокола от лекарската комисия, в който  се казва, че  трябва да  се отпуснат парите, защото иначе жена ми не може да бъде спасена. Становището е, че трябва да се направи трансплантацията там, веднага. Тя е с най-тежката левкемия при която не може да се поддържа в ремисия повече от три месеца. В това време трябва да се намери донор на костен мозък,  за това комисията взема решение да се отпуснат парите и да се направи транспплантацията. Сагата с Комисията е цяла една отделна история, достигнала до Комисията за конфликт на интереси и приключена заради давност, но да не ви занимаваме сега с нея.  
 „Ние с  Нина научааме, че на нас ни се отказват парите на 17-ти юли 2012 година. Трансплантацията е станала на 4-ти април същата година“, обяснява Методи.