Владика, близък до Груевски и юго-службите, се опълчи срещу искането БПЦ да стане майка на Македонската църква

Агатангел ни обвинява за „тих геноцид в Пиринска Македония“

Митрополит Агатангел

Митрополит Агатангел

Саботажът срещу искането на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, БПЦ да признае автокефалността им и да им стане църква-майка се развихря при съседите с пълна сила. Подривните действия отново се водят от среди, близки до сръбските интереси и тайните им служби, и от активисти ВМРО-ДПМНЕ.

Вчера Повардарския митрополит дядо Агатангел публикува в онлайн изданието Религия“ своя позиция, с която се противопоставя Българската църква да стане майка на Македонската. Агатангел по същество

възпроизвежда отново тезата за антиквизацията,

тоест, че Македония съществува от времето на Стария завет и е приела Християнството от апостол Павел, за което имало "научни доказателства".

„Моето възмущение и несъгласие с нашето искане за признаване от БПЦ са провокирани от факта, че живеем във време, в което интензивно се работи за решаването на т.н. „македонски въпрос“, което има за крайна цел да заличи всичко македонско. Ако договорите унищожават националното чувство на македонския народ, то тезата за «майка-църква» има за цел да запуши извора, да затрупа кладенеца, от който нашият народ пие вече две хилядолетия. Македонците са приели Християнството още по апостолско време и за това има много примери в Новия завет на Светото писание, затова е абсурдно да се твърди, че някой в бъдеще «ще ни роди“, пише Агатангел. Освен това той отново възражда обвиненията срещу българската държава, за „окупацията“ на Македония и че сме извършили „тих геноцид в Пиринска Македония“. Владиката напомня подло, че сме пропуснали историческия шанс да се извиним и да поиска прошка за злодействата и зверствата, извършени от нашите предци. Обвинява и БПЦ, че до сега не е признала независимостта на Македонската църква, за което има основание.

Източници на Faktor.bg от Македония са категорични, че зад антибългарската кампания, подета от Повардарския владика стоят

среди от ВМРО-ДПМНЕ и бившия премиер Никола Груевски

Предполага се даже, че Илия Димовски, който е говорител на ВМРО, е истинският автор на позицията, защото Агатангел съвсем не се слави с висока ерудиция и интелигентност, и трудно може сам да напише такъв текст. Думите му също са съвсем в стила на измислената антиквизацията, която партията на Груевски налагаше в Македония години наред. Зад Агатангел македонските духовници провиждат и дългата ръка на Сърбия и нейните служби. В Македония се говори, че въпросният владика е бил свързан с югославските тайни служби УДБ-а, когато е бил в Австралия. По времето на Груевски пък е получил 11 млн. евро помощ от държавата, но няма яснота за какво са похарчени средствата.

Протакането и неясните сигнали, които издава Светия синод, по отношение на искането Българската църква да стане майка на Македонската усложняват още повече ситуацията при съседите и могат да се превърнат в пореден повод за влошаване на отношенията между двете братски страни.

Публична тайна е, че голяма част от българските митрополити са агенти на комунистическите тайни служби и Русия, и заради чужди интереси могат да блокират сближаването с Македонската църква, което е против интересите на православните българи и македонци.