Строим опасната АЕЦ „Белене“, за да докажем любовта към Русия

През 1983 г. СССР ни предупреждава: Спрете централата, рискова е!

Светослав Пинтев 

„Каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари!“, казваше Стайнбек. И за Кремъл, ако трябва да пригодим думите му  към нашите условия. 
Експерт след експерт нахлуват в телевизиите, за да ни обясняват колко лошо е да останем без АЕЦ „Белене“, каква трагедия е това за икономиката ни. 
„Мисли с мъдреците, но се движи сред простолюдието“, гласи една немска поговорка. Защото мъдростта на експертите ни е доста съмнителна, да не кажа друга дума.  
Апропо, Германия се отказа от мирния атом, а ние не. Ние очевидно сме по в час с тези работи. Германските експерти пукната пара на чинят, ако питате нашите.  
Най-разнообразни разбирачи сякаш са си плюли в устата, за да оборят с „експертизата“ си здравия разум.  А той говори, че  този безумен проект е изцяло политически, в полза на Москва, че апологетите му се превръщат в съучастници в опит за атомен геноцид, другари и другарки. Използвам това обръщение, защото само чугунени глави от съветски тип може да са готови на подобно безумие и да го прокарват с такава жар. Тези хора трябва да бъдат спрени, не само спрени, трябва да бъдат наказани за това, което ни кроят. 

Докато не е станало късно  

Друг е въпросът, че докато бъде построена централата, атомната енергия вече ще бъде неефективна, защото непрекъснато излизат по-модерни, безопасни и изгодни енергоизточници. „Явно целта не е евтина и безопасна енергия, а енергийна зависимост и корупционна печалба“, както се изрази Теодора Димова в интервю за сайта ни.

Не ми излиза от главата едно интервю на виден наш политик. „Въпросът вече не е дали е необходима такава централа, а как тя да се изгради“, заяви  Янаки Стоилов от БСП, коментирайки актуалното състояние на проекта АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 
 Стоилов накрая изплю камъчето, без следа от притеснение за това, което казва:  „В недалечно бъдеще ще разберем дали икономическите отношения между България и Русия ще се развият или ще бъдем зачеркнати. Русия ще провери отношението на България към този проект и той ще бъде изведен пред скоби.“   
Такова безочие е трудно да се коментира спокойно. Излиза, че националният нихилизъм е превърнат в норма, че  цялата борба за проекта се води, за да се докажем пред Москва като васали. Заради това трябва да жертваме всичко, включително и безопасността на децата и неродените си внуци си, така ли, другарю Стоилов? Най- лошото е, че вече и управляващите пеят тази  отровна мантра. Сега те пригласят на атомната лудост, а не точно за това са гласували повечето им избиратели. Двете най-големи партии са готови да се прегърнат в името на заветната цел. 

Какъв позор

А дали помнят 4 март 1977 г., когато мощно земетресение нанесе големи щети и взе над 100 жертви в България - само на 10 км от мястото, където е площадката на АЕЦ"Белене" - в Свищов.
Не е далеч времето, когато Делян Добрев каза на среща с избиратели: “Ако не бяхме спрели проекта “Белене”, щяхме да се превърнем в Северна Корея.“
В БСП чудесно знаят, а и в ГЕРБ би трябвало вече да са научили, че още през 1983 г. от самия СССР е дошло предупреждение България да се откаже от АЕЦ "Белене" заради високата сеизмичност на района. „Това поне се твърди в писмо от 1984 г., подписано от тогавашния началник на Централната лаборатория по висша геодезия към БАН проф. Николай Георгиев, цитирано преди години от в „24 часа“.

belene_doklad.jpg

“Нито една централа в света не се намира в  толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ “Белене”. Препоръката от съветска страна е да се изостави проектът, въпреки че до този момент в него са вложени 13 млн. лв. за строителството”, се казва в писмото на Георгиев. Руснаците се базирали на предоставените им от България 3000 стр. с научни изследвания. 

belene_zemetresenia.jpg

АЕЦ "Белене" трябва да се разчете за проектно земетресение от осма степен и максимално от девета степен, което е с по една степен над проектните седма и осма, става ясно още от писмото. 

През 1990 г. е издадена т.нар. "Бяла книга" на БАН, която поставя под съмнение терена, на който ще се строи втората атомна централа Именно заради този труд се правят всички по-нататъшни изследвания през годините, каза преди дни шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред изданието. Едно такова съмнение да имаше, трябваше вече да сме забравили проекта „Белене“ .  Да не говорим за ядрени отпадъци  и съхранението им. Според директивата на ЕС те трябва да останат  на територията на страната, в която са генерирани.

Ами тероризма? 

Той е не по-малка заплаха и е съвсем реално, ако терористи решат да ударят по небивал начин и решат да ударят в сърцето западната цивилизация чрез „мирния атом“, да се насочат към нашата  държавичка. 
Бeлгия ce oтĸaзa изцяло oт aтoмнaтa eнepгeтиĸaтa. Зaтвapянeтo нa aтoмнитe цeнтpaли  зaпoчна oт 2015 г. и щe пpиĸлючи дo 2025 г. И това е мъдро решение. 
Не знам дали си спомняте новините за опит на терористи да направят атентат в белгийска АЕЦ и внедряването на техни хора там.  Тази вест беше бързо-бързо потулена, защото звучи страшно и навява мисли за ядрен апокалипсис, но си беше съвсем истинска.   
Терористите, ударили Париж през ноември 2015 г.,  са подготвяли вероятно в Белгия.
Разследващите френските атентати открили тогава видеозапис от наблюдение на жилището на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия. Следователите установили, че кадрите са попаднали в ръцете на свързани с ИДИЛ.

През 2014 г. на АЕЦ Doel в провинция Източна Фландрия бе извършено нападение. Терористът не бе открит, но впоследствие се изясни, че бивш техник на АЕЦ-а воюва в Сирия в състава на група от белгийски ислямисти.

Derniere heure съобщи през март 2016, че  терористите от брюкселското летище са имали намерение да поставят взривове на белгийските атомни електроцентрали.
„Единадесет души, които са работили на атомната централа „Тианж“ са лишени от достъп до местоработата си през последните дни“, съобщи телевизията. 
RTBF подчертава също така, че охраната на АЕЦ е била подсилена с допълнителни специални военни части. Това е станало веднага след антитерористичните операции на 15 март, когато полицията е попаднала по следите на вдъхновителя на терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам. над сътрудник, отговарящ за националната програма за атомна енергетика. 
През февруари тази година откриха подозрителен пакет в АЕЦ "Тианж" в Белгия. На мястото бяха изпратени военни и полицейски екипи, сапьори. 
Това е само  много малка част от фактите, които трябва да ни държат нащрек .
Бившите комунисти настояват да сме в Москва в мир и бой, да гушнем букета, пардон „мирния атом“, но да се докажем пред идола им. Страшно е, че и  управляващите  дойдоха на този акъл.