Слабото място на Европа - как работи на Балканите петата колона на Кремъл(Втора част)

Кремъл действа шаблонно, грубо и точно заради това не е трудно да бъдат прогнозирани действията му

В Босна и Херцеговина още витае кървавият спомен за Ратко Младич

В Босна и Херцеговина още витае кървавият спомен за Ратко Младич

Павел Альохин(виж Първа част)

На 16 октомври 2016 година група екстремисти нарави опит за държавен преврат в Черна гора. Атаката срещу парламента и убийството на премиера Мило Джуканович, планирани от Кремъл трябваше, според замисъла на руските спецслужби да потопят Черна гора в хаос в навечерието на влизането и в НАТО. Не забравяйте главната концепция на Кремъл – за управляемия хаос.
Специалният прокурор на Черна гора Миливое Катнич обяви, че зад опита за преврат стоят руските спецслужби. По думите на Катнич, в подготовката на убийството на премиера Джуканович стои бившият заместник на военното аташе в Полша Едуард Шишмаков.
Според следствието, Шишмаков и още един от заподозрените Владимир Попов са предали 200 хиляди евро на сръбския националист Александър Синджелич, който е воювал в Донбас на страната на проруските сепаратисти, за да организира група за преврата. В частност, му е поръчано да намери снайперист, който да застреля министър-председателя на Черна гора.
Сред заговорниците е и същия Неманя Ристич, който два месеца след неуспешния опит за преврат в Черна гора се снима заедно с руския министър на външните работи Сергий Лавров.
Министърът на отбраната на Черна гора  Предраг Бошкович съобщи пред британския вестник „Телеграф“, че няма никакви съмнения относно това, че превратът е финансиран и организиран от руското разузнаване в сътрудничество с местните радикали.
Арестуваните заговорници са членове на радикални националистически групоривки от Сърбия, много от тях с опит във воденето на бойни действия от Донбас, където са воювали на страната на сепаратистите.
При това трябва да се отбележи, че немаловажна роля в предотвратяването на преврата е изиграла сръбската служба за сигурност, която е следила сърбите, воювали в Украйна и навреме предава информацията на западните си партньори.
Да напомним и, че веднага след опита за преврат в Черна гора, в Белград със спешна визита пристигна секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Макар официалната версия за посещението да е подготовката на руско-сръбско сътрудничество, за всички беше очевидно, че 

руснаците се договарят със сръбските власти

за депортирането на руските разузнавачи, участвали в преврата, в Москва.
Но миналогодишният неуспешен опит на Кремъл за преврат в Черна гора, явно, няма да е последният на Балканския полуостров.
Това мнение изразиха през януари 2017 година много експерти по повод изказванията на висшето ръководство на една от съставните части на Босна и Херцеговина-Република Сръбска. В частност, нейният президент  Милорад Додик заяви в прав текст, че за босненските сърби е по-добре да „създадат единна държава със Сърбия и сръбските анклави в северно Косово, към която впоследствие да се присъедини и Черна гора“.
В едно свое интервю той заяви: 
„Като държава Босна няма перспектива и е по-добре влизащите в нея съставни части – Република Сръбска и мюсюлманско-хърватската федерация да се разделят с добро“.
Президентът на Хърватия коментира, че подобни изказвания са следствие на „водената от Кремъл хибридна война в Босна“.
И в това президентът на Хърватия е прав: защото Додик, в най-добрият случай, е просто ретранслатор на думите на идеолога на „руския свят“ Александър Дугин. 
Сравнете думите на Додик с това изявление на Дугин от 12 януари 2017 година в предаването му „Директивата Дугин“: 
„Велика Сърбия още сега трябва да започне да се превръща в проект, идеология, теория. 

Сръбската имперска пролет

 е работа не само на нашите братя сърбите, но и наша, на руснаците“.
Трябва да отбележим, че нито властите на БиХ, нито сръбският политически елит поддържат намеренията на Додик. Но руските марионетки от сръбската партия „Двери“, за които говорихме в първата част, са съгласни с тази теза.
Его какво казва депутатът от „Двери“ в националния парламент на Сърбия: 
„БиХ е крайна нестабилно държавно образувание, което беше създадено изкуствено и без да бъдат взети под внимание интересите на всички народи, които живеят там“, визирайки сърбите.
Всъщност действията на Милорад Додик съвсем не са случайни, а и самият Додик е пределно ясен като „прокремълски агент“. Неотдавна в интервю за руското издание „Известия“ президентът на Република Сръбска заяви, че „ако не беше антиконституционният преврат на Майдана, Крим щеше да се присъедини към Русия с референдум, а волята на народа трябва да се уважава. Кримсикят въпрос е решен“, провъзгласява той.
Трябва да подчертаем, че именно заради позицията на Додик Босна и Херцеговина не можа да въведе санкции против Русия заради окупацията на Крим и части от територията на Донбас.
Сега Додик и неговите спонсори се опитват в нарушение на Дейтънското споразумение да проведат референдум за отделянето на Република Сръбска от БиХ.
В същото време Москва разиграва 

още един взривоопасен сценарий

 Руските медии активно внедряват в информационното пространство, особено в Република Сръбска, идеята за ислямистите, които наводняват улиците на БиХ. 
Според руската пропаганда, те, след поражението в Сирия, разбира се от руските сили и армията на Башар Асад, започват да се връщат на територията на Босна. 
В момента се провежда активна информационна кампания инспирирана от Кремъл, по създаването на вътрешен етнически и религиозен конфликт между босненците изповядващи исляма и православните сърби.
В Кремъл, видимо, са успели да разработят не само пропагандната страна, но и военния план. Иначе как да може да бъде обяснено желанието на Милорад Додик да води преговори с Русия за разполагането на „руска хуманитрна база“ в Република Сръбска, която по думите му ще се занимава с „ликвидирането на стихийни бедствия“.
Със сигурност не е нужно да се обяснява какъв смисъл влага руското ръководство в словосъчетанието „хуманитарна помощ“. Всичко това означава само едно – че заради последните неприятни за Кремъл международни тенденции, вероятността на Балканите да се появи ново огнище на нестабилност нараства от ден на ден.
Ако Путин избере пътя на най-малкото съпротивление, то Балканите ще станат за него най-добрият вариант. Той би могъл да первърне редица конфликтни точни на полуострова в нови огнища на напрежение с непосредствена проекция спрямо Европа.
Сега остава да бъде изяснено само едно – къде ще бъде нанесен първият удар от страна на Русия или  той ще има многоизмерно действие, и ще могат ли западните лидери да отговорят своевременно и да предотвратят действията на Кремъл, както стана в Черна гора. 
Кремъл действа шаблонно, грубо и точно заради това не е трудно да бъдат прогнозирани действията му.
Главната задача е не да бъде подчинен хаосът, а да бъде отстранен неговия създател.

Източник: politolog.net
Превод: Faktor.bg