Скандал – емисар на Ердоган обединява ДПС и ДОСТ, по внушение на Кремъл

Как проруската политика на Анкара се срещна и прегърна с пропутинския Доган

Местан и Доган под сянката на двете империи

Местан и Доган под сянката на двете империи

Нов политически инженеринг, роден от пламналата геостратегическа любов между Турция и Русия е на път да се появи у нас. С благословията на  Реджеб Таип Ердоган  и по молба  на Ахмед Доган турците в България трябва да бъдат отново обединени, превърнати в юмрук и използвани за цели на Босфора, Кремъл и българските им слуги от задкулисието, независимо от политическите им ориентации.
От няколко месеца е в ход скандален опит на емисари от южната съседка да притиснат политическите централи на ДПС и ДОСТ да се обединят и да загърбят старите вражди. Това реално си е активен опит за намеса в политическия живот на страната,  друг е въпросът дали контраразузнаването е по следите на тези тревожни процеси. Мълчат по темата и сарайските анализатори, които преди две години хвалеха и превъзнасяха Доган като национален герой, нов Левски и пазител на България от апетитите на Ердоган. 

Последната акция за помирение е била миналата седмица -  на 12 декември, вторник, научи Faktor.bg от свои източници, от средите на  ДПС и сарайските медии. Тайната мисия е поверена на депутата от турския парламент Азис Бабусчу, който е и председател на парламентарната група за приятелство с България. Бабусчу пристига с още двама депутати от Партията на справедливостта и развитието. На летището в София ги посрещат автомобили на централата на ДПС, които през целия ден са на тяхно разположение. Първата среща е с Лютви Местан. Очевидци твърдят, че пред офиса му колите на ДПС престояли почти 4 часа. Местан няма как да не си дава сметка, че дори помислите за евентуално завръщане под крилото на Сокола, за него и хората му са равнозначни на самоубийство. За сега мълчи по скандалната тема и отказва коментар, но сред последователите му набира гняв подобно механично обединение.

 Много по-кратка била срещата в централата на ДПС – малко повече от половин час. Позицията на оперативния лидер Мустафа Карадайъ била доста неочаквана за турските гости – Местан и хората на ДОСТ могат да се върнат в ДПС, но само като редови членове. Това било решението на Централното оперативно бюро, свикано извънредно.
Бабусчу е гневен, прибира се в Анкара без  добри вести, но с надежда, че през януари е възможна трета среща в София, включително и с Ахмед Доган, на която може да се постигне компромис.

Предистория на турската „сватба“

Упованието на Турция и търсене на помирение с турския президент Ердоган се възражда в политическия дневен ред на софийските Сараи в края на лятото. Доган праща послание до Ердоган, че е готов да се изгладят отношенията с Анкара и да си партнират, както са го правили успешно преди 2015 година. Според депесари посредник е турският предприемач, със сериозен бизнес в България Фуат Гьвен. Той е изключително доверен на Сокола от години, а контактите му с министри от турското правителство откриват директен достъп до президента Ердоган.
В края на октомври Азис Бабусшу пристига на първа среща в София с Ахмед Доган. Сокола е готов на всякакви компромиси, за да стопли отношенията с Майката родина (така се е обръщал в свои писма по-рано до Ердоган, б.р.). Геополитическите фактори също благоприятстват за разтапянето на ледовете. През края на 2015 година, когато Доган изключва Лютви Местан от ДПС заради евроатлантическата му декларация в подкрепа на сваления от Турция руски военен самолет, Москва и Анкара са пред скъсване на дипломатически отношения и дори пред локална война. Днес ситуацията е коренно различна – двете империи демонстрират изключителна близост, а Путин и Ердоган не крият близките си отношения. В същото време Турция остава все по-далече от Европа, САЩ и НАТО. Скандалните проруски позиции на философа Доган са забравени от Анкара,  но никой не се интересува и от евроатлантическия плам на Местан, той вече не е актуален за новите партньори, които сякаш поемат наистина в нова геополитическа орбита. Местан декларира още през 2014 година евроатлантическата си позиция, когато започваше  видимата част от кризата в ЕС и НАТО. Като председател на ДПС той свали кабинета на Орешарски и застъпи идеята за необходимостта от нови политики за укрепване на евроатлантизма като основа за глобално противодействие на руските заплахи. Ако сега Местан се отрече с лека ръка от тези свои позиции, заради конюнктурните обрати в политиката на Анкара, със сигурност ще се превърне в

 политически труп

Бабусчу излага позицията на Анкара, че настояват турците в България да бъдат обединени, защото в противен случай губят политически позиции и влияние в обществото. Обединени в България – единни ще бъдат и роднините им, които живеят в Турция, аргументира се Бабусчу. За пример са дадени Обединените патриоти, които години преди това са се карали и обиждали, но пред общия интерес се събират и влизат в парламента, а сега са фактор във властта. Анкара отчита и бъдещите шансове за позициониране на турския електорат. В един нов парламент обединени могат да получат над 40 депутатски места, а разединени ще се свият между 22 – 25 мандата, в каквато ситуация са и сега. С 40 народни представители турската общност става отново незаобиколим фактор в Народното събрание и желан партньор за БСП, а в краен случай и за ГЕРБ за бъдещо коалиционно правителство. Отчетени са и шансовете за успех на задаващите се общински избори. Без единодействие с ДОСТ, които откъснаха близо 120 хил. гласа, ДПС губи кметските постове в над 10 населени места в страната. Такава ще бъде картината в бастиона на шефа Кърджали, в Кирково, та дори и в Момчилград, и в много населени места на Севера. Анкара е притеснена, че губят позиции като кметове турци, а не от коя от двете враждуващи турски партии са кандидатите. За съседите в случая идеологията съвсем не е водеща – въпросът е стабилизирането на турския фактор в държавната машина на България и възможността му да оказва влияние във властово отношение.

„Доброто“ и „лошото“ ченге

 Доган  вероятно е препратил госта от южната съседка да се види и с оперативния лидер на партията Карадайъ. Така Бабусчу е вкаран в програмирана схема с „доброто“ и „лошото“ ченге. Автор на постановката естествено е Доган. По време на разговора си с оперативния председател на ДПС Карадайъ Бабусчу получава категорична оценка: Лютви Местан, Касим Дал, Мехмед Ходжа и хората им са предатели, разединили турската общност, те трябва да бъдат изхвърлени, а електоратът им сам да се завърне под строй в редиците на ДПС. Турция си дава ясна сметка, че дори  и непредставени в парламента ДОСТ нанесоха сериозен удар на ДПС, а настроенията  сред лидерите им в страната и членската маса категорично отхвърлят всякакво обединение със Сараите. Отчетени са и прогнозите - че дори и да бъде прекратен проектът „Местан“, над 70% от подкрепилите го турци и мюсюлмани нямат нагласи да се върнат към Сараите и по-вероятно ще се прелеят към ГЕРБ или нова дясна формация, защото протестът им е бил срещу Доган и 

мафиотизирането на партията

 Като компромисни се обсъждат последно два варианта: коалиция ДПС-ДОСТ или хората на Местан да получат твърда квота в една бъдеща изборна листа на ДПС. Втората версия е неприемлива за ДОСТ, защото и дебили биха разбрали, че така ще бъдат претопени и обезличени.
След заявената пред Бабусчу позиция от Карадайъ и ЦОБ на ДПС на 12 декември е минирана и формулата „коалиция“.
Сега в средите на етническите турци с интерес се очаква каква ще е коледната реч на Доган пред актива на ДПС  на 21 декември. Вече вървят прогнози, че Сокола ще направи темане пред Ердоган и Турция, ще иска приятелство, но ще се държи великодушно към „предателите“ от ДОСТ. В същото време в смесените райони  вече втори месец върви депесарската пропаганда, че Ердоган е потърсил приятелство и мир с Доган, както и че на възпоменателния митинг на 26 декември в Могиляне, посветен на годишнина от Възродителния процес, до хората на Доган ще застанат депутати на Ердоган. Но демонстрирането на подобни комплекси е съвсем в стила на философа от Дръндар. Проблемът е, че и сред турците все по-малко останаха балъците, които вярват на подобни  сарайски хибридки. По-скоро остава натрапчивото усещане, че опитът за размразяване на ледовете между Ердоган и Доган е политика, идваща от Кремъл. В средите на ДОСТ пък с основание се питат - как честолюбивият турски президент, ще превъзмогне егото си и ще преглътне  обидните декларации, с които през последните години ръководството на ДПС обстрелваше водача на турската държава. На сайта на ДПС все още стоят обвиненията, че Ердоган е режисирал и нагласил преварата срещу себе си. По-късно Сараите обявиха за режисиран и референдума за президентска република, като обвиниха Ердоган, че няма право да прави конституционни промени. В Турция помнят още, че ДПС открито агитираше изселниците в южната ни съседка да не подкрепят референдума.

Някои родни анализатори от средите на библиотекарите и червените всезнайковци трябва да дадат и отговор на обществото – кой сега е истинският ердоганист – Доган или Местан, след като няма съмнение, че проруската политика на Ердоган се срещна  и прегърна с пропутинския Доган.