Разследване на The Washington Post:Тайният "гравитационен център"(Втора част)

Повишаването на значението на ГРУ вътре в страната отразява разширяването на ролята му зад граница

Антон Трояновски, Елън Накашима

В съветската епоха ГРУ провеждало тайни операции, за да засили влиянието на Кремъл в развиващите се страни. Но ролята му на Запад била ограничена и, според историци и бивши служители, се състояла в събиране на военни тайни. Операциите, свързани с налагане на политическо влияние се ръководели от КГБ.

През 90-те и началото на 2000-те ГРУ играе ключова роля в две кървави войни против бунтовниците в стремящата се към независимост Чечня. 

"Те получиха опит в "извънсъдебните разправи". Това е ключов фактор, променящ психиката на човека", казва Алексей Кондауров, генерал в оставка от КГБ и критик на Путин. 

При Путин, по времето когато той ръководи КГБ, в ГРУ надделява неограничаван от никого поход в киберпространството. Тези подразделения на ГРУ, които в съветско време били фокусирани върху пропагандата и шифровката на данни, сега провеждат психологически операции с помощта на интернет, както и кибератаки.

През 2013 година ГРУ започва реализацията на "научна кампания", която става част от усилията на Министерството на отбраната, насочени към привличане на най-талантливите студенти от университетите.

"Традиционно ГРУ е руската служба, която действа в неконтролирани пространства, тоест в хода на граждански войни и други събития от подобен род. В известен смисъл сега интернет е такова "неконтролирано пространство", смята Марк Галеоти от Института по международни отношения, експерт по съветското разузнаване.      

През февруари 2015 година, когато украинският конфликт навлезе във втората си години, десетки сенатори получиха в електронната си поща писма от организация наричаща се "Украински патриоти". В тях имало линк към петиция за "спасение на Украйна", чието прозападно правителство води борба против проруските сепаратисти.

То било на лош английски и започвало така: "Американски сенатори и конгресмени! Ситуацията в Украйна е изключително лоша. Води се война...Нивото на корупцията в украинските въоръжени сили е колосално. Високопоставени офицери продават оръжие на терористите".

Следвало обръщение към сенаторите да изпратят "притежаващи голям опит специалисти от САЩ и НАТО, които да заменят украинските командири и офицери".

"Ние се надяваме, че ще можете да окажете влияние върху Белия дом, Пентагона и Държавния департамент за изпращането на западни офицери в Украйна, които да осъществят непосредствен контрол над нашите въоръжени сили", се казвало в петицията, копие от която била предадена в редакцията на вестника от разузнавателната служба на една западна страна и, която предостави описание на операцията.

Писмото не оказало никакво влияние на Капитолийския хълм.

Но то е забележително в друго отношение - това е първият, макар и груб опит на главното управление за психологически операции на ГРУ да окаже въздействие върху американските политици.

Според западните анализатори  от разузнаването, тази кампания е имала двойна цел — да окаже деморализиращо влияние върху украинците след тежките загуби, както и да създаде разногласия сред влиятелните американски политици, като ги накара да повярват, че самите украинци са загубили вяра в своите въоръжени сили.

Тази операция е проведена от подразделение на ГРУ, известно като войскова част 54777 или като 72-ри център на специалната служба, именно

това е руският център за водене на психологическа война,

 смятат представители на разузнаването.

Когато през ноември руски граничари стреляха по три украински кораба в Керченския пролив и след това ги плениха, младите мъже в граничните райони получили СМС съобщения с указание за се явят в донаборните пунктове за военна служба.

Съобщението, както подчертават нашите източници, е изпратено от управлението за провеждане на психологически операции.

"Става дума за руски гравитационен център за провеждане на психологически операции. Техният почерк може да бъде забелязан в множество добре известни операции", каза пред нас един от офицерите от разузнаването, пожелал да остане анонимен.

Войскова част 54777 има няколко подставени организации, служещи за прикритие, и които се финансират с правителствени грантове, но се управляват от ГРУ и са насочени към руската диаспора в чужбина. Най-влиятелните сред тях са ИнфоРос и Институтът за руската диаспора. Така например, през февруари 2014 година, малко преди руската анексия на украинския Крим, ИнфоРос се обръща "от името на руските организации в Украйна" към Владимир Путин с призив да се намеси в "назряващата криза".
Целта на призива била да убеди международната общност, както и руската публика, че Украйна не е единна и да засили натиска върху антируски настроените протестиращи в Киев. 
Според информацията на представителите на разузнаването, войскова част 54777 работи с други подразделения, специализирани в провеждането на психологически операции и операции в киберпространството, включително с членовете на хакерски групировки, представящи се за симпатизанти на "Ислямска държава". В действителност, това е същото подразделение на ГРУ осъществило пробива в компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 година.
Тогава от името на групировката на ИД "КиберХалифат" е извършен пробив в акаунтите на съпруги на американски военни и са им изпратени заплашителни писма.
"ГРУ демонстрира крайно иновативно отношение към ресурсите, с които разполага и именно това го прави особено опасно", коментира Джо Черавич, анализатор и специалист по Русия в Rand Corp.

Украйна как изпитателен полигон

Анализаторите отбелязват, че в много отношения украинският конфликт е послужил като изпитателен полигон за информационните и кибер-операциите на ГРУ.

По данни на разузнаването, от подразделение 54777 са създавали фалшиви профили и публикували коментари в руско и англоезични платформи на социалните мрежи, а също така и статии в западни медии. Целта им е била да разпалват омраза между проруските и прозападните украинци, представяйки се за "украински патриоти", на които са им омръзнали промосковските "нацисти" и "фашисти".

По данни на американските разузнавателни служби, през декември 2015 година те успяват да потопят в мрак и студ  225 000 души, като проникват в енергосистемата на Украйна. Това е първата известна кибератака, довела до изключване на електроенергията.

Анализаторите отбелязват, че подразделенията на 

ГРУ са уличени и в създаването и разпространението на компютърния вирус NotPetya

 Пуснат на 28 юни 2017 година - Денят на Конституцията на Украйна - вирусът изтрива данните на банки, енергийни компании, летища и държавни институции.
Това се отразява на компютърните мрежи в Дания, Индия и САЩ. Белият дом я определи като "най-разрушителната и скъпоструваща кибератака в историята".
В отговор САЩ наложиха санкции на 6 длъжностни лица от ГРУ.
"За хибридната война на 21 век Украйна е това, което е била Испания през 30-те години за техниката на блицкрига - място, където лошите пробват това, което могат да използват по-късно срещу нас", обяснява Даниел Фрид, бивш високопоставен служител в Държавния департамент.

В обятията на Путин

В книгата си за ГРУ бившият офицер от съветското разузнаване Владимир Резун описва с цитат от руска приказка мисиите, които често получавали офицерите: „Идете там-не знам къде и ми донесете нещо-не знам какво". Тоест, оперативниците от ГРУ търсят възможности да "дадат" на Кремъл това, което, според тях, той би искал, без винаги да следват точно заповедите.

Но тази есен ГРУ отиде твърде далече

През юли 12 офицери бяха обвинени в САЩ за намеса в президентските избори, през септември във Великобритания 2 офицери от ГРУ получиха обвинение в опит да отровят бившия офицер съветското военно разузнаване Сергей Скрипал. През октомври Холандия обяви, че офицери от ГРУ са опитали да проникнат в Wi-Fi мрежата на Международнта организация за забрана на химическите оръжие.

През ноември ГРУ отбеляза 100-годишнината от основаването на комунистическия си предшественик ръководен от революционера Лев Троцки. Путин присъстваше на празника в щаб-квартирата и похвали щедро службата. 
За анализаторите, това означаваше, че Путин няма намерение да се отказва от използването на военното разузнаване в качеството на един от главните инструменти за налагане на руското влияние по света. И това отразява убедеността на мнозина руснаци, че на страната са нужни агресивни разузнавателни служби, които да предотвратят заплахата от Запада.
"Използват се провокации и откровена лъжа, предприемат се опити да бъде нарушен стратегическият паритет. Аз съм убеден във вашия професионализъм, вашата лична смелост и преданост. Убеден съм, че ще направите всичко за Русия и нашия народ", заявил Путин на събралите се шпиони, агенти и хакери.

Виж Първа част