Разследване на The Washington Post: Путин е готов да рискува и ГРУ отговаря на неговите мечти(Първа част)

Как едно училище се оказа на издръжка на руското военно разузнаване

Путин в централата на ГРУ

Путин в централата на ГРУ

Този портрет, свидетелстващ за мащабите на дейността на ГРУ — от московските училища до секретариата на сенаторите на Капитолийския хълм се основава на интервюта, проведени в Москва и Вашингтон, на документи с публичен характер и информация, предоставена от западни разузнавателни служби. Руското Министерство на отбраната, което ръководи и контролира ГРУ не отговори на въпросите ни.

Антон Трояновски, Елън Накашима 

Нина Логунцова идва рано в училище и застава в стойка "мирно" преди часовете, а вечер си тръгва късно след допълнителното обучение, което включва дори криптография. В шкафчето и висят три различни военни униформи.

17-годишното момиче участва в разширена програма за военно обучение в едно от московските училища, чиято цел е да внуши уважение към службите за сигурност и да повиши знанията по математика и работа с компютър на потенциалните си бъдещи служители.

Един от партньорите в тази програма е руското военно разузнаване, известна като ГРУ, чиито следи все по-често биват откривани в провежданите по заповед на Кремъл операции в целия свят.

Списъкът на тези операции включва хакерския пробив на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия през 2016 година, ръководство на руското нахлуване в Украйна, нападение с нервно-паралитичено вещество във Великобритания.

Новите детайли, до които се добра Washington Post, сочат, че едно от поделенията на 

ГРУ действа на предната линия на психологическата война, 

включително опитите да се повлияе на политиката на Конгреса по отношение на Украйна през 2015 година.

Докато руският президент Владимир Путин засилва своя контрол вътре в страната и разширява влиянието на Русия отвъд пределите и, руското военно разузнаване (мрежа, която обхваща целия свят, включваща в себе си хиляди офицери и агенти, бойци от специалните сили и шпиони) се превръща в един от неговите най-мощни инструменти.

"ГРУ, което преди изпълняваше строго военни задачи, сега става по-универсално. Истината е, че ние научаваме за провалите му, но нищо не знаем за успехите", казва Никита Петров, историк от организацията "Мемориал", проучващ съветските разузнавателни служби.

Повишаването на активността на ГРУ отразява тактиката на Кремъл в неговата война със Запада, твърдят анализаторите. 

Русия е много по-слаба в икономическо отношение от Съединените щати и Западна Европа, но Путин демонстрира много по-висока склонност да рискува, както и се възползва от подкрепата на обществото вътре в страната, което, като цяло, с доверие възприема твърдението, че Русия е "обсадена".

"Русия е нашата Родина и ние сме длъжни да я защитаваме", казва 11-класничката Логунцова.

Бивши офицери от американското разузнаване смятат, че ГРУ винаги е било смятано за по-грубият братовчед на основната руска разузнавателна служба, която преди беше известна като КГБ.

Геннадий Гудков, руски опозиционен политик, който е служил в КГБ, а след това и във Федералната служба за сигурност, казва, че офицерите от ГРУ наричат себе си 

"груби типове, които действат"

Той цитира популярна сред ГРУ-вци фраза: "Трябваме ви да ударим някого? Ще го ударим. Трябваме ви, за да завладеете Крим? Ще го завладеем".

В Съединените щати ГРУ е известно преди всичко като агенцията, която ръководеше руската намеса в изборите през 2016 година, за което свидетелства огласеното през юли обвинение на 12 негови офицери от специалния прокурор Робърт Мълър.

Но интервютата и публичните документи свидетелстват за това, че дейността на ГРУ се разпространява и на бойното поле в Украйна и Сирия, а също така в училищата в Москва, което отразява многостранния подход, използван от Путин в конфликта със Запада.

"Путин сега по-често е готов да рискува и точно ГРУ отговаря на неговия подход", казва бившият заместник-началник на отдела за Русия и Евразия в Националното разузнаване на САЩ Андрей Кендъл-Тейлър.

ГРУ в класната стая

Влиянието на ГРУ расте за сметка на повишаването на подкрепата в обществото за руските военни и разузнавателните служби, тъй като фокусът е насочен към патриотизма и конфликта със Запада — постоянни теми в държавните медии. Както сочат данните, ГРУ сега е въвлечено в кампания за повишаване на интереса към разузнавателните служби в държавните училища.

Екатерина Логунцева — майката на Нина, ученичката от обвързания с военните клас, е чувала ужасни истории за съветските разузнавателни служби. Нейната майка и разказвала, че офицерите от тайната  полиция са можели да арестуват хора на улицата просто по подозрение за това, че не работят.

"След разпадането на Съветския съюз страхът отстъпи място на подигравките и отвращението", казва Логунцова. 

Много обикновени руснаци са убедени, че наследниците на съветските секретни служби са замесени в корупция.

Но към 2015 година отношението на Логунцова към руските разузнавателни служби се променя. 
Тя уредила дъщеря си в "кадетския клас", защото с него работят най-добрите учители, както и защото учениците посещават безплатно допълнителни часове по математика и компютърни умения.

Документите от сайта на училището свидетелстват, че спонсор на този клас е Федералната служба за сигурност, както и войскова част 26165, подразделение на ГРУ, занимаващо се с кибервойна. 

Освен това, 26165 в последните години "оказва помощ" в съставянето на учебната програма на училището на Нина Логунцова, както и на още най-малко 6 училища, за което свидетелстват документите за "сътрудничество", публикувани на сайтовете им, макар че, това подразделение обичайно действа незабелязано, без да привлича внимание върху себе си.

Нина Логунцова и майка и знаят за участието на ФСС, но нищо не им е известно за участието на ГРУ. Но и училището, както и московският директорът по образованието и ФСС отказаха на отговорят на въпросите ни.

Споменатото споразумение за сътрудничество между службите за сигурност и това училище е подписано от Виктор Нетикшо, командир на войскова част 26165. Самият Нетикшо беше споменат в публикуваното през юли американско обвинение, в което се казва, че той е ръководил хакерската атака на ГРУ срещу електронната поща на членовете и служителите от Националния комитет на Демократическата партия и членовете на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

"Концепцията за родината и патриотизма е всеобхватна. Ние не можем да обичаме родината си и да не уважаваме тези организации", казва 43-годишната Логунцова.

Очаквайте утре Втора част

Превод: Faktor.bg