Масовият убиец от Крайстчърч призовавал за смъртта на Ердоган

Фотографията е едно от любимите занимания на терориста Брентън Тарант

Фотографията е едно от любимите занимания на терориста Брентън Тарант

"Пътешествията на убиеца от Крайстчърч пораждат нови загадки, но едно може да се каже със сигурност: терористът активно се е интересувал и изучавал кръстоносците", пише разследващият журналист Ларс Винанд в t-online.de

Той проследява пътуванията на терориста  Брентън Тарант чрез публикациите в профила му във Фейсбук, които следват средновековни битки и съдбата на средновековни военачалници, които той смятал за спасители на Запада. Нищо не е разкривало неговите планове да извърши масово убийство, той публикувал там само снимки на животни и забележителности от целия свят.
Брентън Тарант е пътешествал по целия свят, много от снимките, направени от него в Европа са с "отправка" към кръстоносците. 

Макар че, профилите му във Фейсбук и Инстаграм са закрити в архивите все още могат да се намерят снимки на негови пътувания от 2016 година насам. След като посещава Иран, той посещева Турция, а през септември 2016 година, малко след неуспешния опит за преврат той посещава страната за втори път и остава там повече от месец.

brenton_tarrant_foto1.jpg

На профила си във фейсбук убиецът е поместил десетки снимки, от страните в които е бил

На снимките се виждат Синята джамия и Света София, която става джамия през 1453 година, след превземането на Константинопол и, в която в продължение на 500 години турците са отправяли молитви към Аллах. Тези факти убиецът, зациклен на междурелигиозните войни, приел като провокация: "Света София трябва да бъде освободена от минаретата, а Константинопол по право отново трябва да стане владение на християните", пише той в манифеста си.

Той призовава за убийството на Ердоган и за "прогонване на турците от европейската част на Истанбул"

Църквите и манастирите също са характерни за неговите изяви във Фейсбук, докато пътешества из Европа. През есента на 2018 година той пристига в Пакистан, а след това в България, страна, която пет века е била под властта на Османската империя.

В столицата на България, София, той снима църквата Александър Невски, посветена на близо 20 хилядите руски войници, загинали при освобождението на страната по време на руско-турската война. Снимките проследяват историята на тази война - например, Шипка, където при ожестоените боеве загиват 24 000 турски войници, а останалата част от армията - над 30 хиляди души са пленени. Има снимки и от Велико Търново, където османските завоеватели избиват 1393 души, а църквите са превърнати в обори за животните.

В Румъния  Брентън Тарант посещава град Ордя, защитаван през 1598 година  срещу 100 хилядна турска армия. В Трансилвания посещава замъка Хунедоара, по-известен като замъка на Дракула. Неговият строител обаче е Хунияди, командващ армия, спечелила важна битка срещу турците през 1441 година и унищожил турската армия Сибиу през 1442 година.

brenton_tarrant_foto2.jpg

Сред имената и местата, които Тарант изписва върху оръжията си е и това на Хунияди. Също и на Константин Бранковяну, екзекутиран в Истанбул през 1714 година заради отказ да приеме исляма.

Върху оръжието е написано и името Ернст Рюдигер, а Виена е включена в маршрута на австралиеца. Той посещава града, посещава Военно-историческия музей, в който има експозиция посветена на войната с турците, както и Националната библиотека в Хофбург.

Постовете във Фейсбук показват фотографии на град Фризах в Каринтия и герб на извънградска къща в Клагенфурт, посещава Залцбург и Инсбрук.

Ако се съди по снимките, той е посетил Балканите в същия период, когато посещава Франция, Португалия, Испания, Чехия, Словакия и прибалтийските страни. В Полша  снима сградата на Тевтонския орден и на статуята на Собиески, чието име също е изписано върху оръжията му.

Всичко това се променя няколко дни преди атаката, когато  започва да публикува расистки лозунги и линкове към текстове, според които мигрантите са опасност за Европа. 

В последния си пост пише: "Ще се видим във Валхала" - раят на падналите в битка в скандинавската митология.

Превод: Faktor.bg