Феноменът „Ванга” като инструмент на „постсъветската” пропагандата и хибридната война

И на съветската, която сама попада в клопката си - самият Брежнев е зависим от мита за пророчицата

Пророчицата

Пророчицата

Светослав Светославов  

Булевардният британски в. „Сън” отново пусна измислени кой знае от кого пророчества на Ванга, както писахме. Но не и от самата нея. Напълно по руско-съветски тертип. Няма да е чудно, ако някой ден се  окаже, че изданието е усвоило едни пари за реклама и подобряване имиджа на Руската федерация. Примерно.   
Руската преса бълва подобни предсказания непрекъснато, прави го от десетилетия. Повече от ясно е, че зад тези публикации стои някой по върховете, който използва името й за постигането на политически и геополитически цели, набиване на 

месианството ала Дугин в главите на хората

 Ще видите колко актуален подход ще стане това точно преди изборите в Русия, т.е. през първите месеци на новата година. Особено толкова въртяното в интернет „предсказание”, което било записано през 1979-а година от съветския писател  Валентин Сидоров. Каква изненада, че  точно съветски писател е единственият свидетел на тези думи. И, че те се разпространяват от хилядии виртуални бойци.   Според писателя Ванга  казала:
"Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света".
Малко му трябва на човек, увлечен по мистиката, за да се зомбира съвсем и да повярва, че някой си Владимир Владимирович е от Бога пратен, за да покори този грешен свят. Нелепо, но работи.  
У нас не е много по-различно.  Мине се не мине време и Нешка Робева се сеща някоя нова възхвала на Ванга за Русия, която е пропуснала да сподели през последните няколко десетилетия. И съвсем не е само тя. Името на Ванга вече се използва в хибридната война. Но не само тази срещу останалия свят, а и тази, която се води срещу самите руски хора, войната за душите. 
 Съвременни митове, които нямат почти нищо общо с истината за Ванга, са превърнали в заплаха за милиони. 
Тази тенденция 

се корени още в социалистическата епоха 

Тоталитарната държава, която чрез службите си за сигурност е слухтяла по 24 часа в денонощието около нея, първа започва да твори митове за Ванга. С помощта на СССР най-вероятно.  И се погрижват следите да бъдат заметени.
Документацията за Ванга изчезва след смъртта й. Някой със сигурност я е складирал някъде, за да я използва за свои цели.  Както стана и с всичко ценно от архивите на ДС, никой не си и дава труда да отговори как се случва това. 
Кой  може  да каже къде са стотиците часове разговори на Ванга с председателя на Комитета по култура Людмила Живкова, които самата дъщеря на първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков записва на магнетофон в продължение на дълги години, къде са записите от непрекъснатото подслушване, каквото със сигурност е имало.  
От Правителствена болница след нейната смърт мистериозно изчезват файловете за лекуването на  пророчицата в последните и дни. Нещо, което не се случва  в лечебното заведение от такъв ранг, в което се лекува политическият елит на страната.  
Преди няколко години журналистката Светослава Рудолф направи  разследване за живота на пророчицата в 13-серийната поредица „Ванга - отвъд стената”. Тя разрови  страшни истини, измъкна на бял свят потресаващи неща за истинския живот на българския оракул. Оказа се, че той няма нищо общо с това, което знаят за Ванга  сънародниците и.
Ето какво каза  тя за неистините и откровената подмяна на факти пред автора на тези редове: „ Цялата митология около Ванга е изградена около чистата мистификация. Това е тъпо да се случва по този начин... Вярвайки в някакъв измислен мит за Ванга, какво печелим? Това не е Ванга. Не е ли по-ценно да знаеш истината и да вярваш в нея. Това не е малък мит. Истинската история е още по-невероятна.” 
Най невероятното е , че  комунистическите вождове са зависими от мита „Ванга”, за който службите им са съдействали 

Срещата на ясновидката с Леонид Илич Брежнев

 Тя е потвърдена пред Светослава Рудолф от бившия началник на Шесто управление в Шести отдел на Държавна сигурност Димитър Иванов. 
Това става със сигурност при поне едно от многото му посещения в България - последното. Говори се и за други негови контакти с пророчицата, но достатъчно е да споменем този. При изключителни, направо драконовски  мерки за сигурност, включващи отстраняването на всеки възможен очевидец на необичайната сгляда,  той  се среща с Ванга при гостуването си в София по време на предпоследната си земна година с надеждата, че тя ще му помогне да отложи смъртта, та дори и ще успее да го подмлади с 10-15 години. Вече е много болен и това е видимо, а пророчицата просто не е всесилна... На следващата година  Леонид Илич умира. 
Уникалната със своята нелепост и ирония последна среща генерален секретар на КПСС - ясновидка се провежда в резиденцията на Тодор Живков в Банкя. 
Леонид Брежнев със сигурност иска да научи и какво ще стане със СССР след смъртта му, въпреки, че днес няма кой да потвърди такава информация. Дори Живков не научава какво са говорили. Освен ако самата Ванга не го информира, което изобщо не е изключено.
Косвени източници твърдят, че на Леонид Брежнев ясновидка  казва, че ще поживее още малко, но не толкова, че да види как СССР  "ке се разтури". Това пророчество  или не  е наистина изречено, или не е притеснило особено генералния секретар на КПСС, защото при  тогавашното си гостуване Леонид Брежнев го дава повече от ларж, сключва изключително изгоден за България договор за доставка на огромно количество нефт. Смята се, че печалбата на малката страна от него е... над 4 милиарда долара, а евтиният петрол закрепва започналата вече да издъхва българска икономика. 
Запознати твърдят, че срещата е уредена не от кого да е, а 

от личната суперсекретна разузнавачка на Тодор Живков

 Става дума за почти митичната красавица Милка, която е първа дружка с две социалистически принцеси. 
Почти като в стара руска приказка за далечно царство-господарство, но не съвсем. Там няма бойци на тихия фронт като нея. Приятелка е на дъщерята на Леонид Брежнев - Галина, но е много близка и на Людмила Живкова. Шпионира обаче за бащата на всяка една от тях. 
Милка е смятана за личното око-шпионин на Тодор Живков в Кремъл, но вероятно докладва и на съветските служби за настроенията и ежбите в Политбюро. Омъжва се за един от близките сътрудници на  Юрий Андропов, който тогава е шеф на КГБ, а по-късно оглавява СССР. По това време красавицата се сближава много с клана Брежневи, за да изиграе огромна роля зад кадър в българо-съветските отношения. Тя е елитен разузнавач, който дори шефовете на разведката ни не познават лично. Милка е душеприказчик на дъщерята на Леонид Брежнев. Тя прави връзката между Людмила Живкова и Галина Брежнева, а по-късно изпраща вожда при Ванга.
Други руски лидери също имат вземане-даване с Ванга, както и Тодор Живков, но това е тема за отделен разказ.
.