Една присъда с много въпросителни – смърди така, че се не трае

Един обикновен гражданин с ловни оръжия се е оказал далеч по-голям професионалист от цяла тълпа елитни командоси

Стрелецът от Лясковец

Стрелецът от Лясковец

Григор Лилов*

Върховният касационен съд оповести, че е потвърдил доживотния затвор на стрелеца от Лясковец –Петко Савов Петров, който на 14 март 2014 уби баретата Емил Шарков и рани тежко други няколко барети.
За мен случаят обаче остана недоизяснен от разследващите органи, прокуратурата и съда. 

Ето ги и причините:

1. Делото по този случай е засекретено. Неясно защо. Защото показанията на командосите можеха да се вземат в едно закрито заседание на съда, за да не се съобщават публично имената им и да не ги видят всички зрители на всички телевизии. А останалите да са открити.
2. Специализираният отряд командоси – най-подготвените и натренирани у нас са изстреляли над 300 патрона, като са успели накрая да ранят Петко в крака и стомаха. Петко е отвърнал само с тридесетина изстрела за лов на глигани от ловна карабина Arsenal и едноцевна ловна пушка Baikal, като е убил една барета, ранил тежко 3 барети и по-леко – още две. Така един обикновен гражданин с ловни оръжия се е оказал далеч по-голям професионалист от цяла тълпа елитни командоси с автомати, снайпери, гранати и прочие арсенал. Звучи невероятно, но това се сочи в експертизите и материалите по делото. (При акцията участват пет екипа командоси. Първият, от девет души, атакува фасадата и входната врата на апартамента на партера, останалите два, от по пет души, заемат позиция около кооперацията, а другите два, единият от трима, другият от двама души се качват и атакуват през терасите със стълби - общо 24 барети без местните сили, б.а.)
3. Предполага се, а не е доказано, че Емил Шарков е уцелен вътре в апартамента с една от ловните пушки на Петко в лявото око, като куршумът пронизва целия череп. Предполага се, понеже въпреки подробните огледи куршумът не е открит въобще. Повече от странно е сублимирал. От друга страна по делото се изтъква, че Петко Савов е гърмял със спрения от употреба ловен патрон 13.00. Това са три реда сачми по 3 броя във всеки. И те не са открити – нито вътре в черепа, нито извън. Въобще кашата около куршума-сачмите е пълна и смърди така, че се не трае.
4. Твърди се, че акцията е била спешна - предизвикана от заплахата на лясковчанина да убие ученици, които вдигали шум в двора на близкото училище и така го дразнели. И заради спешността не била добре подготвена. Да, ама не! Защото още на 20 февруари в столицата, в МВР, на най-високо възможно равнище се е обсъждала съдбата на този човек и начините

как да бъде неутрализиран

Ето показанията пред съда на тогавашния психолог на МВР (напуснала е след случая) Кристина Бояджиева (защото отказваше да свидетелства, накрая беше доведена принудително в съда).
 „…На 20 февруари в института дойде предложение от директора на полицията във В. Търново, че Петко от Лясковец заплашва деца и е агресивен. Бе приложен и доклад от 2012 г. на полицията за проверки за незаконни оръжия. Предложението бе тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров да сформира работна група и да се набележат конкретни дейности по акцията. .... В свободен разговор с колегите обсъдихме варианти за овладяване на ситуацията без силови действия. Събрахме се четирима колеги, но ни трябваше още информация. 
(Непосредствено преди операцията от прокуратурата са отправили искане за конкретни действия. Групата препоръчва бързи и изненадващи действия) 
"...Това не беше официален документ. Изпратих го по имейл, за да не бъде преразказвано съдържанието по телефона. Не съм предполагала, че на базата на това работно становище ще се предприемат конкретни действия...” 
Друг от психолозите обвини ръководители на МВР, че са фалшифицирали тяхното заключение, като написали, че този човек не може и не бива да се разговаря, а направо да се атакува.
Тези приети от съда показания за мен са скандални и сензационни. Такива са, защото:
- с някакъв местен бабаит, при това без криминални регистрация и тежки престъпления се занимава централата на МВР и ръководството на самото МВР на най-високите си равнища;
- при заплаха за убийства на деца МВР се туткат над 30 дни (!). А имало ли е въобще такава заплаха или беше подхвърлена на медиите като оправдание за пред обществеността за шумната и неуспешна акция, завършила с много кръв? 
Питам, защото например пред съда 14-годишният Ивайло разказа как мъжът ги псувал и мятал по тях празни буркани през 2013 г., но категорично отрече да е имало закани за убийство и за стрелба. И друти свидетели – например пълнолетният Христо Пантелеев (прясно завършил 8 клас) отрекоха заплахите за убийство. Но ще отбележа, че не приемам на доверие показанията им: етническите социално слаби малцинства лесно се манипулират или купуват . И от едната страна – полицията, и от другата – тази на осъдения. 
- всъщност в цялата медийна вакханалия беше спестено това обстоятелство – конфликтът за шума между Петко е бил с ромчетата, а не с българчета.
5. Спешната акция е била толкова спешна, че е обсъждана не само месец и нещо по-рано, но дори и преди още преди две години – през 2012 г. Ето ви откъс от интервюто на Цветан Цветанов - бившият вътрешен министър от ГЕРБ: 
– Г-н Цветанов, помните ли защо през 2012 г. не се стигна до реализация на операцията в Лясковец срещу мъжа с незаконно оръжие Петко Савов, който този март застреля командоси и сега бере душа в болница след провал на МВР? 
– Тогава не е имало утвърден план за действие за този случай и сега МВР прехвърля топката. Бившият главен секретар Калин Георгиев няма вина, но медиите не отразяват това, което практически е станало преди две години, по времето, когато аз бях вътрешен министър.

 Стоп! 

Но тогава е нямало абсолютно никакви заплахи към никого – деца, възрастни. Имало е само караници със съседите. Кой е тогава Петко Савов Петков от малкото градче Лясковец и в какви незнайни за нас дела се е забъркал, че с него се занимават персонално главни секретари на МВР, министри и т.н - както в герберисткото, така и в социалистическото управление?!
6. Петко Савов беше защищаван от 4 адвокати и бранен от редица мастити лица в българското общество. Само един пример - в негова защита застана проф., д-р Петър Димитров, академик, ръководител на Центъра на демографска политика и един от видните социални психолози у нас. Зад Савов застанаха местни организации на евенгалестски църкви, които наеха и един от четиримата адвокати. Застанаха неизвестни финансови спонсори.
7. Около стрелеца от Лясковец и случилото се покрай него има твърде много популярни лица, но и твърде много смърт. 
 Милена, първата съпруга на загиналия командос Емил Шарков е миска – „Мис България”. Кум им е бил бивш заместник-министър на вътрешните работи. 
Павел Ангелов – един от ръководителите на акцията, шеф на търновските барети е бил бивш бодигард на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР. Апропо, при "самопрострелване" (бел. - офиц. обяснение), въпреки че е първенец по стрелба в МВР, той едва не умря. 
Навремето, през юли 2003 г. шефът на полицията в Горна Оряховица Тошко Никифоров е отказал на Петко Савов разрешение за придобиване на ловно оръжие, като отказът му е бил влязъл в сила и потвърден от съда. По-късно Тошко Никофоров се самоубива – неизвестно защо. В годините след това друг началник на горнооряховската полиция - Иван Милев, също станал покойник, е разрешил на Петко Савов да придобие пушките.
8. Редица длъжни лица не само не си мърдат пръста да свършат нещо, а обратното – дори пречат. Например главен инспектор Калин Колев не е направил нищо и не е регистрирал заявителски материал (б.м. – сигнал) за незаконното оръжие на лясковчанина. (срокът на разрешителното им е изтекъл през 2012, но всички си затварят очите). Изтекла е и информация за видеозаснемането в предишните дни на дома на Петко Савов. Въобще редица органи на местната полиция сякаш са обгрижвали лясковчанина.
9. Вече е невъзможно да намерите в Интернет откровенията от онова време на днешния доживотен затворник при строг режим. Става дума за онова, което той е знаел по неговите думи, за търговията с наркотици и с военни изделия, заради което се страхувал за живота си, както сам посочва. Надали е съвпадение, че от момента, в който е започнал да си отваря устата публично, започват опитите той и забележете, не само той, но и майка му да бъдат обявени за луди и прибрани в психиатрията.
10. Според медиите и експертите до въоръжената акция се е стигнало, понеже лясковчанинът отказвал да контактува с когото и да било и въобще с години не излизъл от къщата си. Обаче

този върл отшелник многократно е излизал в чужбина

Занимавал се с бизнес. Бил е няколко години във Великобритания.
11. Редица членове на съдебния състав, гледали делото в окръжния съд и осъдили стрелеца от Лясковец бяха повишени почти веднага след процеса. Това се случи и с техни колеги от апелативния състав, потвърдили присъдата
И т.н., и т.н.
Какво е станало тогава? 
Нелепа битова разправия и драма, прераснала неочаквано във въоръжена престрелка? 
Или е замаскиран от властимащите и Темида тежък сблъсък между родните групировки, работещи в тъмната икономика и с опасност от изтичане на информация? 
Аз имам отговора. А вие?

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.