Вассиан е изгонен от София, но Теоктист – агент за руско влияние, е на разпореждане на Кремъл

БПЦ отново пропуска шанса да се изчисти от руския сатанизъм

Теоктист и Йоан на общо богослужение през 2011 г.

Теоктист и Йоан на общо богослужение през 2011 г.

Скандалът с Вассиан Змеев – руски шпионин, прикрит под расо, налагал руското влияние в България през последните пет години ще отмине като буря в чаша вода. Той остава проблем на Московската патриаршия, а българският Св. Синод тепърва трябва да отговаря как допусна покварата на руския православен сатанизъм да обсеби и нашите епархии, и главите на благочестивите на глед митрополити.

 БПЦ обаче има и друг голям 

проблем – какво ще прави с архимандрит Теоктист

 Да, той е почти непознат, но има важна роля като трансмисия за проникване на руските интереси у нас, без в същото време да защитава дори и привидно българското достойнство на агресивната московска територия. Теоктист всъщност и към момента изпълнява функциите на Вассиан, но в руската столица. Той е официалният представител на българския патриарх в Подворието на Кирил Гундяев. Там българско Подворие просто няма. Имаше съмнения, че след изгонването на Змеев Кремъл ще предприеме реципрочни действия и към българския представител, но това няма да стане, категорични са духовници.
Теоктист е български представител в Москва още от времето на патриарх Максим, от 2009 година вече повече  от три мандата. Изключително удобен за руските служби и духовен клир, той всъщност е един от най-изявените, но и прикрити 

руски агенти за влияние

Всъщност това няма как да не е така, защо пребиваването там става с работна виза, тоест след одобрение на Кремъл и службите.
Освен това Теоктист е руски възпитаник, а у нас се слави като духовно чадо на Йоан Варненски, също сторожник на руските интереси. След приключване на образованието си в Русия е за кратко монах в Кокалянския манастир край София, след това ръкоположен от Йоан за архимандрит и изпратен на безкрайна мисия в Москва.
Български духовници коментират пред Faktor.bg, че Теоктист години наред е прокарвал руските интереси, уреждал е визити на наши духовници там, организирал е подкрепа за Московската патриаршия, бил е тайната връзка между московския и българския патриарх. Св. Синод може с едно свое решение да го отзове и прекрати мандата му. Проблемът е, че така ще нарушат руските интереси, а и реално архимандритът е непригоден за служба у нас. Говорел завалено, със силно изразен руски акцент, не можел да служи по византийския обряд, наложен у нас, защото познавал само московския стил на богослужение. Наши духовници смятат, че длъжността на Теоктист е напълно излишна и трябва да бъде премахната, още повече в условията на новото проявление на Московската патриаршия и превръщането й в 

цинично оръжие на режима на Путин
 
Ако продължи русифицирането на БПЦ, не е изключено да ни върнат Теоктист, но като кандидат за нов патриарх на българите, шегуват се в духовните среди. Всъщност традиция е българските послушници на руския патриарх да заемат важни духовни постове у нас. Възходът на кариерата на покойния Кирил Варненски започва именно от московското Подворие. Демокрацията и промените  през 1990 г. заварват на този пост Гавраил Ловчански, след него е Борис, бивш главен секретар на Синода и игумен на Бачковския манастир, а след това щафетата се поема от Проватски епископ Игнатий, за да изгрее през 2009 г. звездата на Теоктист.
В руските църковни среди Теоктист се слави като напълно предан и верен поддръжник на протойерей Николай Балашов, който е  първи заместник на Волоколамския митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия и реално заместник на патриарх Кирил (Гундаев). Според руски медии Балашов е бил генерал от КГБ, а на църковната длъжност е несменяем от 39 години, тоест от времето на СССР. Реално той е сивият кардинал в Руската църква, който сменя патриарси и митрополити.