Равносметка само за три дни – факти и цифри за руските военни престъпления във войната с Украйна

Всеки ден кремълският агресор сее смърт, разруха и човешки трагедии

Статистика на Правителствена служба за координация на европейската и евроатлантическата интеграция

Използването на оръжия за масово унищожение срещу цивилни граждани е престъпление срещу човечеството и нарушение на четирите Женевски конвенции от 1949 г. Убивайки цивилни граждани, силите на агресора продължават да извършват престъпления срещу човечеството, както те са дефиринани от Устава на Международния военен трибунал и Римския статут на Международния наказателен съд, пренебрегвайки цинично всички изисквания на Женевската конвенция относно защитата на цивилните лица по време на война . Според тези норми умишлените атаки срещу цивилни, които не участват пряко във военни действия, са еднозначни с военни престъпления. Вземането на цивилни заложници е пряко нарушение на членове 3 и 34 от Женевската конвенция, които се отнасят до защитата на цивилните лица по време на война, член 9 от Международния пакт за граждански и политически права и член 5 от Европейската конвенция за човешки права. 

Към 25 март 2024 г., от началото на руската инвазия в Украйна, са убити 536 деца, а повече от 1265 деца са ранени. Поради активните бойни действия в много райони на Украйна, няма възможност да се огледат тези, които са подложени на обстрел и разрушения. 

За периода 25-27 март

  В Украйна най-малко 4 цивилни бяха убити и още 72 бяха ранени от руски военни в резултат на  ракетни атаки по данни, предоставени от регионалните военни администрации. 

Днипро и региона: На 26 март 10 частни къщи, селскостопанска сграда, частно предприятие, санаториум и няколко електропровода бяха повредени в резултат на обстрел в района на Никопол. На 25 март в резултат на артилерийски обстрел на Никопол в града избухна пожар. Повредени са 9 частни къщи, газопровод и електропровод. Пострадала е 91-годишна жена. 

Донецка и Луганска области: На 27 март руската армия обстрелва град Украин в Донецка област — двама души са ранени и са хоспитализирани, съобщиха от военната администрация на града. В резултат на обстрела са се запалили гаражи, пострадали са около 29 жилищни сгради. На 26 март руските войски са обстреляли 11 населени места в Донецка област. Загинали са 2 души, още 1 е ранен. Пострадали са 28 граждански обекта - 11 жилищни сгради, общежития, предприятия, ферми, банкови клонове, автомобили, част от електропреносната  мреж, съобщават от  областната полиция. През деня на 25 март руските нашественици са атакували 4 населени места в района. Ранен е цивилен. Повреден е електропроводът, има разрушения на територията на гражданско предприятие. 

Харков и региона: На 27 март следобед руската армия е нанесла ракетен удар по жилищни райони на Харков. Ракетата е ударила детската площадка. Ранени са 18 души, включително 4 деца на възраст от три месеца до тринадесет години. Пострадали са редица високи сгради, лечебни заведения, автомобили, училище, детска градина и други обекти на гражданската инфраструктура. На 27 март врагът е предприел атака с безпилотни самолети и срещу Изиум. Нанесени са щети на физкултурния салон и прилежащите жилищни сгради. Пострадал е 62-годишен мъж, охранител на учебно заведение. Служителите на реда са извадили фрагменти от три безпилотни летателни апарата. На 26 март въоръжените сили на Руската федерация са нанесли  ракетен удар по Харков. Нанесени са щети на нежилищна сграда. Стъклата на високата сграда са изпочупени, щети има и по фасадата. 64-годишен цивилен е с остра реакция на стрес. Според предишни съобщения ударът е нанесен от крилата ракета Х-35У. През нощта на същия ден врагът е атакувал Харков с дронове. Нанесени са щети на сградата на магазин. В същия ден руската армия е обстрелвала Купянск и Александровка. Ранени са двама души, пострадали са десетки жилищни сгради, детска градина и амбулатория. На 25 март руските окупатори са нанасли въздушен удар над Вовчанск. Има щети на жилищни сгради и стопански постройки. По предварителни данни ударът е нанесен от КАБ-250. В резултат на артилерийски обстрел в града е убит 65-годишен цивилен. Нанесени са щети на жилищни сгради. В същия ден врагът е нанесъл въздушен удар и по част от жилищен сектор в Дергачи. Пострадали са над 20 частни домакинства. Четири жени на 56, 58, 66 и 68 години са с остра реакция на стрес и леки наранявания. По предварителни данни ударът е нанесен от управляема авиационна бомба. 

Херсон и областта: На 27 март дрон камикадзе на руските военни е ударил къща в село Михайловка, Бериславски район, Херсонска област. Загинала е 61-годишна жена, съобщава началникът на районното военно управление в Прокудин. В резултат на атаките с дрон е пострадал и 59-годишен мъж. Той е диагностициран с мозъчно сътресение. През деня на 26 март армията на Руската федерация е обстрелвала 11 населени места в Херсонска област, ранявайки трима души. Това съобщава ръководителят на областната държавна администрация Александър Прокудин. От обстрела са пострадали висока сграда и две частни къщи. Регистрирани са и удари в стопанска постройка, автобус и лек автомобил. 

Николаевка и областта:  В резултат на руската атака срещу Николаевка на 27 март шестима души са били ранени, един от тях е в тежко състояние, съобщава началникът на областната военна администрация Ким. В резултат на атаката срещу Николаевка на 25 март са били повредени 50 частни къщи, три от които не могат да бъдат възстановени. Ранени са били 11 души. 

Одеса и областта:  В Одеса 10 души са били ранени в резултат на ракетна атака срещу зона за отдих вечерта на 25 март. Административната сграда, оранжериите с колекционни растения и лабораторията на ботаническата градина са били  повредени. В резултат на ударите са пострадали около 300 апартамента. Унищожени са били няколко сгради. Дворецът на спорта е претърпял значителни щети. 

Сумск и областа: На 25 март врагът е хвърлил 3 управляеми авиационни бомби върху гражданската инфраструктура на Билопиля, Сумски окръг. В резултат на атаката на окупаторите са пострадали най-малко 10 частни къщи и сградата на институция за извънкласно образование. В същия ден руските окупатори са хвърлили две управляеми авиационни бомби върху гражданската инфраструктура на община Велика Писаровка в Охтирски район. В резултат на вражеската атака са били нанесени щети на сградата на гимназията. 

Запорожие и областа: През последните 24 часа вражеската армия е нанесла 386 удара по 7 населени места в Запорожка област. Получени са били 39 сигнала за разрушения на жилищни сгради и инфраструктурни съоръжения. През деня на 25 март врагът е нанесъл 380 удара по осем населени места в Запорожка област. Получени са били 44 сигнала за разрушения на жилищни сгради и инфраструктурни съоръжения. 
Превод: Faktor.bg