Как служебните правителства оскубаха „Терем – Холдинг“ - златната кокошка на Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Димитър Стоянов  Кръстев (вляво, б.р.) откриват ново производство в ”ТЕРЕМ - Цар Самуил”

Министърът на отбраната Димитър Стоянов Кръстев (вляво, б.р.) откриват ново производство в ”ТЕРЕМ - Цар Самуил”

Спасение или тотална щета за България са служебните правителства на президента Румен Радев? Въпросът заслужава специално внимание, а отговорът със сигурност няма да получим от „магическите“ коментари на политолози, анализатори, журналисти и политици, призвани като матросовци да бранят и възхваляват всяко решение или идея на действащия втори мандат господар на „Дондуков“2. Със сигурност служебните правителства на Радев постигнаха едно – подмениха ръководния апарат в стратегическите сектори, внушавайки на обществото

мантрата – чистим държавата от корупцията

Какъв реално е ефектът от кадровия кадрил на главнокомандващия?

„Терем Холдинг“ ЕАД е изцяло държавна структура, свързана стратегически с отбраната и националната сигурност. Но дружеството е показателна извадка за случилото се през последните  години.

На 17 ноември 2023 г. военният  министър  Тодор Тагарев уволни бившия изпълнителен директор на „Терем – Холдинг“ ЕАД Кръстю Кръстев от системата. Два месеца по-рано Кръстев беше отстранен от поста изпълнителен директор, като на негово място беше назначен Калин Димитров,  но Кръстев остана в директорския борд на предприятието.  Мотивите за тези решения на министър Тагарев са заради установени „тежки нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения“. За да спази процедурата преди това министърът е поискал обяснения от всички членове на Съвета на директорите. Странното в случая, че от стария борд са освободени само Кръстев и Ваньо Уручев, а останалите членове Милен Русев, Димитър Стойчев и Антон Лазаров, които  са известни като приятели на Кръстев и го подкрепят във всички решения остават в борда, разказват пред Faktor.bg източници от Министерство на отбраната, запознати с делата в дружеството. Вероятно  такива са били политическите договорки.

„Славата“ на Кръстю Кръстев се разнесе в публичното пространство със сделката за доставка на гориво за Българската армия. През февруари 2022 г. народният представител Христо Гаджев обяви от трибуната на Народното събрание, че „Терем – Холдинг“ ЕАД е доставял гориво за армията на цени, които са значително по-високи от средните цени за съответния ден, като с това е ощетен бюджетът с над 2 млн. лв. Договорът е възложен от служебния министър на отбраната Георги Панайотов, а изпълняван при служебния министър Стефан Янев и в последствие контролиран от министър Драгомир Заков, който сега е съветник на премиера Николай Денков. Тази неизгодна сделка е одобрена от целия борд на „Терем – Холдинг“ ЕАД, като въпреки изнесеното за вредите към бюджета

 до разследване не се стига

 Всичко е потулено от тогавашния служебен министъра на отбраната Драгомир Заков и под натиска на „Дондуков“ 2 и със съдействието на приближения на президента зам.- министър Пламен Йорданов, който сега работи в „Терем – Холдинг“ ЕАД.

Междувременно, служители на предприятието подават множество сигнали за нарушения в самото дружество, за сключване на неизгодни сделки, както и за източване на фирмата. Сигналите са пращани до Президенството,  Министерски съвет и МО, но остават без резултат към този момент. Нарушенията в дружеството са комбинирани с психологически тормоз върху служители, а жалби са подадени до Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, но проверяващите констатират само, че в дружеството надлежно работят по трудови договори и има пожарогасители. Сигнализирана е и Комисията за защита от дискриминация, но без ефект.
Назначаването на Кръстев в стратегическото дружество не е случайно. Идва от средите на фуражките, трудовата му кариера е преминала във военно поделение, сега е пенсионер. Старт му дава служебният министъра на отбраната Георги Панайотов, като той по препоръка на неговия тогавашен съветник и близък приятел адвокат Милен Русев се разпореждат да бъдат предоставени всички права и представителни правомощия на Кръстю Кръстев още преди същият да е вписан в Търговския регистър като изпълнителен директор. Бързането е мотивирано - Кръстев щял да оздрави в най-кратки срокове фирмата.

Но какво се получава:

 С парите от модернизацията, бившият изпълнителен директор Кръстю Кръстев опипва почвата, като започва от ремонта на вече ремонтираните тоалетни – лепят се плочки върху плочки, нови шпакловки върху предишни, актуване на нови прозорци, които вече са били сменени при предходния ремонт през 2018 г. – и всичко това с нагласата за по-бързо усвояване на наличните пари и оправдаване на възложените поръчки.

terem1.jpg

Новатори - фаянс върху фаянс по стените, гранит грее по подовете на коридори и фоаета

teren2.jpg

Но ремонтните дейности се услаждат – започват нови дейности - шпакловки, гипсокартони, окачени тавани, луксозни осветителни тела и скъпи гранитни плочи грейват по пода на централното фоайе на дружеството. За съжаление, току-що монтираното ново осветление започна да се отлепва – падат цели ивици от led-осветителните ленти, но

„оздравяването“ върви в бързи темпове

teren3.jpg

Паднала ивица от led-осветителните ленти

През януари 2022 г. Кръстю Кръстев е провел търгове за отдаване под наем на търговски обекти в сградата на ул. „Иван Вазов“ №12 за срок от 10 години. Процедурата е извършена в нарушение на Правилника за приложение на закона за публичните предприятия, както и на базата на старо, невалидно към онзи момент, разрешение от по-предишния министъра на отбраната Красимир Каракачанов, коментират запознати. Въпреки това, сделките са финализирани със съгласието на тогавашния служебен министър на отбраната Стефан Янев.

Бившият зам. – министъра на отбраната Пламен Йорданов, освен, че е съдействал на ръководството на „Терем – Холдинг“ ЕАД, след като е бил освободен от длъжност, но е бил съветник в министерството и паралелно консултант на СД на „Терем – Холдинг“ ЕАД. В последствие, след като напуска министерството започва на трудов договор в „Терем – холдинг“ ЕАД. На  лице е явен конфликт на интереси, за което КПКОНПИ не се самосезира.

Ръководство на „Терем - холдинг“ ЕАД е сключило Рамково споразумение за ремонт на вертолети от типа „Ми“, като възложител е българска фирма, която е собственик на такива машини. Ремонтът на първия вертолет Ми-24Д,  е възложен с отделен договор към Рамковото спораземуние  като стойността за ремонтните дейности възлиза на около 1,8 млн. лв. без ДДС или малко над 2 млн. лв. с ДДС. По този договор е наето като подизпълнител дъщерното предприятие „Терем – Летец“ ЕООД, като стойността на договора с подизпълнителя е около 1,4 млн. лв. без ДДС. На страницата на МО за възложените обществени поръчки се вижда, че вертолети от серията „Ми“ се ремонтират за по над 6 млн. лв., когато се финансират с обществен ресурс, а за частните фирми, цената е в пъти по-малка. Очевидна е разликата и вредата, която е нанесена на завода „Терем – Летец“ ЕООД и на бюджета.

За да прикрие по-ниската цена към частните фирми, ръководството на Холдинга е изтрило на няколко места в описа на дейностите понятието капитално-възстановителен ремонт (КВР), но на доста места то е останало. Това си проличава от самото описание на операциите – за да бъдат изпълнени някой от тях, от технологична гледна точка е задължително да се извършат други допълващи и подготвителни дейности, въпреки че те формално са изпуснати в списъка и така броят на дейностите при частните фирми е редуциран формално.
Със сключване на договори за ремонт на вертолет от типа „Ми“, предоставени от частни контрагенти, на цена на услугата в пъти по-ниска от определената по договорите с Министерство на отбраната, интересите на държавното дружество, в т.ч. интересите на дъщерното дружество - подизпълнител, не са защитени.

През 2022 г., Кръстев сключва договор с клиент от България за изработване на Подвижни работилници с единична цена около 36 хил. евро. За сравнение, през август 2021 г., предишното ръководство е сключило договор с друг български клиент – възложител за производство на десет броя от същия тип и номенклатура подвижна работилница, но с единична цена от над 77 хил.  евро без ДДС. От посочените факти е видно, че при договора от 2022 г. дружеството или е на загуба и работи под себестойност, което е забранено съгласно действащото в страна законодателство или 

разликата вероятно отива в нечий джоб

На 11.05.2022 година изпълнителният директор Кръстю Кръстев е извършил продажба на единствения в България Мобилен технологически комплекс. Продаден е без да се провежда търг или конкурс и без никакво оповестяване, въпреки разпоредбите на Закона за публичните предприятия и правилника за неговото приложение. Комплексът е изтъргуван на цена от 86 000 лв. без ДДС, а е закупен в края на 2014 г. за над 560 хил. лв.  Комплексът е чисто нов, не е работил, казват експерти. С продажбата на Мобилен технологически комплекс за хидромеханично рязане е насена още една вреда, която е непоправима. Комплексът е закупен заради основното си предимство - създава условия за безопасна работа при утилизация на боеприпаси чрез работа на открито – на полигон или на площадката, а не в затворено помещение или производствено хале. Това е единственият такъв комплекс в страната, но МО вече не може да се ползва от услугите му.

През юни – август 2022 г. дирекция „Вътрешен одит“ на министерство на отбраната е извършила проверка в „Терем – Холдинг“ ЕАД и е установила редица нарушения от страна на  Кръстю Кръстев. Одитният доклад с нелицеприятни факти и индикатори за измама е изпратен на Софийска градска прокуратура. В последствие, тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е изискал докладът да бъде върнат на министерството и проверката да бъде прекратена.

През август 2023 г. с разрешението на тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов Кръстю Кръстев провежда търг за отдаване под наем на значима част от помещения в сградата на ул. „Иван Вазов“ №12 – в самия център на София. Помещенията са отдадени под наем за  увеселителен клуб „чалготека“. Обектът е отдаден под наем за срок от 10 години, но за смешно месечно възнаграждение, многократно под пазарната цена.

С доклад на дирекция „Вътрешен одит“ е информиран министърът на отбраната Димитър Стоянов, че по време на изпълнение на последния одит в „Терем – Холдинг“ ЕАД  е извършен опит за упражняване на натиск върху вътрешния одитор и опит за ограничаване на обхвата на дейността по вътрешен одит. За допуснатото ограничение директорът на дирекция „Вътрешен одит“ писмено е докладвал случая на министъра на финансите по утвърдения ред, съгласно изискванията на Закона за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС). Натискът се твърди, че е упражнен от  Пламен Йорданов – бивш зам.-министър на отбраната и тогава на консултантски договор, както в МО, така и в „Терем – Холдинг“ ЕАД и също така от зам.-председател на ДАНС. Оказва се, че Кръстев има покровител и във военна прокуратура.

През май 2023 г.

без всякаква публичност и прозрачност

Кръстев, с одобрението на Съвета на директорите е отдал под наем за срок от 10 години почивна база „Прибой“. Годишният наем възлиза на 15 840 лв. без ДДС или това е около 675 евро на месец, което  е по-ниско и от месечният наем на двустаен панелен апартамент в крайните райони на  Варна. В края на 2008 г. на базата е извършен основен ремонт за близо 1 млн. лв. и така стойността  на сградата е доститнала до над 1,6 млн. лв. Определеният годишен наем в размер на 15 840 лв. е над 4 пъти по-малък от нормативното изхабяване на обекта, т.е. наемът дори не покрива този разход, а също така и не отчита и пазарната ситуация в региона.

Съгласно публикувания финансов отчет на „Терем – Холдинг“ ЕАД за деветмесечието на 2023 г. предприятието разполага с парични средства малко над 16 млн. лв., като има задължения общо за над 44 млн. лв., от които 24 млн. лв. към Министерство на отбраната – от тях 8,3 млн. лв. представляват получено 100% авансово плащане за ремонт на вертолет Ми-24В получени през декември 2021 г. Поради избухналата война и отнетия лиценз на „Терем – Летец“ ЕООД от руската организация „Вертолети Русия“ ОАО, „Терем – Холдинг“ ЕАД не е в състояние да изпълни до край капитално-възстановителния ремонт на вертолета и ще дължи връщане на аванса в значителна степен и размер.

При тази финансова картина на предприятието резонен е въпросът – управлявало ли се „Терем – Холдинг“ ЕАД адекватно или е тласкано към фалит и ликвидация? Въпреки тази неблагоприятна финансова снимка, към края на септември 2023 г., в предприятието са приключили част от големите строителни дейности и ремонти и всичко това с обществения ресурс от проекта за модернизация на Българската армия.

За случилото се в „Терем – Холдинг“ през последните години могат да се изпишат още хиляди страници. Нарушенията и скандалите  изобилстват, но в никакъв случай не кореспондират със заявените намерения за изчегъртване на корупцията. Тя отново е прикрита зад колективната безотговорност. Георги Панайотов е на завет във Вашингтон, с дипломатически имунитет. Стефан Янев е горд собственик на бутикова партия с хибридна идеология. Димитър Стоянов отново е на топло на Дондуков 2, а гурото им Румен Радев сънува ново служебно правителство.
Екип на Faktor.bg