ИДИЛ се завръща: Защо „Вилаят Хорасан“ обяви Русия за големия си враг и готвят ли нови атентати

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

The Insider

Афганистанска клетка на Ислямска държава „Вилаят Хорасан“ пое отговорност за терористичната атака в Crocus City Hall, при която загинаха над 140 души. Освен признанието на  терористите, участието им се потвърждава и от различни разузнавания по света, включително американското, което е предупредило Русия за възможни терористични атаки, а самите руски власти, макар и с резерви към Украйна и световната конспирация, признават, че терористичната атака има връзка с ИДИЛ. 
The Insider разговаря с експерти, които са и специалисти по темите за войната и тероризма, за това какви цели преследва Ислямска държава с подобни терористични атаки, защо смята Москва за свой враг и защо можем да очакваме повторение на подобни атаки.

Терористичният акт е отдавна очакван

Айменн аль-Тамими, историк и изследовател в научен център „Близкоизточен форум“:

Мисля, че „Ислямска държава“ (ИД) отдавна е заинтересована да атакува Русия, защото я смята за държава-кръстоносец, например поради подкрепата й за сирийското правителство, както и поради връзката й с талибаните. Настоящите режими в Сирия и Афганистан се считат за „отстъпнически“ и подкрепата на тези режими в очите на ИД е равносилна на водене на война срещу исляма. В същото време  има по-обща идея за борба с „вероотстъпниците“ и „неверниците“, включително християните, които в крайна сметка трябва или да се обърнат към исляма, да станат „дими“, второкласни граждани в халифата, или да умрат.
Що се отнася до времето на терористичната атака - не бих придал голямо значение на това. Може би има някаква връзка с последните президентски избори в Русия - желанието да се разруши илюзията за стабилност. Много по-важен е фактът, че е извършена такава терористична атака.

Павел Войчик, независим изследовател, специалист по информация и пропагандата на Ислямска държава:
Първо, през януари ИД обяви началото на нова кампания срещу християни и евреи по света, а Русия се смята за християнска страна. Второ, Русия се намеси в конфликта в Сирия преди 10 години, а след това воюва срещу филиала на ИД - „Вилаят Кавказ“, който извърши много атаки в различни региони на Руската федерация през 2016–2019 г. Трето и това е особено важно, напоследък Русия се опитва да се върне в Централна Сирия, бори се за влияние в Сахел и се сблъсква с филиала на ИД там – известен като „Ислямска държава в Голяма Сахара“.

Няма съмнение, че „Ислямска държава“ стои зад атаката в Москва. В миналото имаше случаи, когато руските специални служби бяха заподозрени в организирането на терористични атаки в Русия, но сега всичко е различно - терористичната атака в „Крокус“ очевидно ги изненада. Мога да кажа също, че беше придружено от стандартна информационна кампания на ИД, подобни пропагандни материали бяха публикувани след атаки в Иран, Афганистан или Индонезия. Освен това снимките на бойци, публикувани от ИД, служат като доказателство за тяхната причастност.

Дейвид Шарп, израелският военен експерт:
„Ислямска държава“ сега съществува по-скоро под формата на отделни клетки, обединени от определена обща идеология. Според тази идеология Русия е един от враговете на „Ислямска държава“, заедно с талибаните и някои клонове на „Ал Кайда“. Бойци на ИДИЛ вече са предприемали действия срещу Русия в миналото. Може ли те да бъдат допълнително мотивирани от сближаването на Москва с талибаните, с които ИД е във война в Афганистан? Това не може да се изключи. И тогава, ако са имали шанс да ударят Русия, нямало е как да го пропуснат, това отговаря на тяхната идеология и стратегия. Не биха се отказали да ударят и САЩ. А в Русия имат както поддръжници, така и клетки от имигранти от Таджикистан и Узбекистан.

Не мисля, че атаката срещу „Крокус“ е била насрочена да съвпадне с някакви събития; най-вероятно просто е назряла оперативна възможност. Това е дългосрочна стратегия и типичните действия в такива случаи е да се атакуват райони, където има много цивилни граждани на куп, за да бъдат щетите максимално големи.

Какво е Вилаят Хорасан?

Филиалът на „Ислямска държава“ в Афганистан, известен като „Вилаят Хорасан“, съществува от 2014 година. Той пое отговорност за експлозията в руското посолство в Кабул през септември 2022 г., а също така заплаши с терористични атаки на територията на Русия. Първоначално групата се състои главно от афганистанци, отцепили се от от талибаните. По-късно към нея започнват да се присъединяват бойци от други страни, включително от бившите съветски републики в Централна Азия. В доклада на Съвета за сигурност на ООН от 2023 г. се посочва, че „Вилаят Хорасан“ включва граждани на Пакистан, Иран, Азербайджан, Турция, Русия, Таджикистан и Узбекистан.

Аймен ал-Тамими:
„Изглежда филиалът на ИД в Хорасан се е възползвал от изтеглянето на западните войски от Афганистан и неуспеха на талибаните да илиминират напълно конкурентни фракции, за да разшири своите връзки с екстремисти извън региона и да участва в терористични атаки. „Централната“ групировка на Ислямска държава в Ирак и Сирия е сравнително слаба и е фокусирана основно върху оцеляването и продължаването на местните борби. Африканските филиали набраха сила през последните години, но изглежда са фокусирани върху организирането на бунтове в собствените си страни, вместо да планират терористични атаки в Европа или Русия.

„Виляет Хорасан“ вече е участвала в атаки извън своя регион. Мисля, че има повишен риск от нови терористични атаки в Русия и други страни.

Павел Войчик:
„Въпреки усилията на САЩ да разбият глобалната мрежа на ИД, групировката е запазила сериозен потенциал за атака благодарение на успешната реорганизация през последните години. Това позволи на най-важните клонове да оцелеят: в Сомалия, Хорасан, Салех, Голяма Сахара, може би дори в Югоизточна Азия.
„През последния месец Съединените щати говореха за нарастваща заплаха за Европа: Русия вече беше нападната, а сега знаем, че Франция, Германия, Швеция също са под постоянен натиск от джихадисти.“

Дейвид Шарп:
„Ислямска държава“ имаше ресурси през последното десетилетие, когато имаше квазидържава на териториите на Ирак и Сирия - големи градове и милиони хора бяха под тяхно управление. В същото време ИД спечели много поддръжници сред радикалните ислямисти по света.
Днес няма нито една територия, която да e контролирана от ИД. Но има регионални клонове, които контролират малки територии, а има и групи, работещи под земята и обединени от обща идеология. Те създават проблеми на местните власти и другите им противници, включително организирането на някакъв вид терористични атаки. Това е децентрализирана мрежа с много участници.“

Сергей Мигдал, експерт по сигурността и бивш израелски полицай:
„След като американската армия напусна Афганистан през 2021 г. и талибаните дойдоха на власт, всички западни съюзници на САЩ и хуманитарни организации напуснаха страната. Русия беше една от малкото страни, които установиха отношения с талибанското ръководство и поддържаха посолство в Кабул. Тогава видяхме как към талибаните бяха отправяни различни покани, въпреки факта, че формално в Руската федерация талибаните все още са забранени и се считат за екстремистка организация.
Тази руска външна политика доведе до терористичната атака в „Крокус“. Сега ИД смята Русия за основна опора на талибаните. Не говорим за някаква идеологическа нагласа да се избиват неверници – руснаци или славяни. Въпросът е, че ИД се бори с талибаните за власт. Лидерите на „Вилаят Хорасан“ искат да върнат Афганистан в 90-те години на миналия век и да превърнат страната в новата централна база на „Ислямска държава“.

Сега ИД смята Русия за основна опора на талибаните

След талибаните вторият враг на ИД в региона е шиитски Иран, който също е приятел на Русия, на която, например, регулярно доставя изтребители Су-35. Русия води такава външна политика, защото е готова да подкрепи всякакви негодници, ислямисти и диктатори – стига да са срещу САЩ, срещу Запада, които помагат на Украйна.
„Вилаят Хорасан“ гледа на Русия като на едно от препятствията по пътя му към власт над Афганистан. Те се надяват, че ако Русия отслабне, ако бъде ангажирана с други проблеми и спре да подкрепя талибаните, тогава може би ще успеят да я победят.

Друг важен момент е свързан с възможното участие на таджикистанци в терористичната атака. ИД често разчита на етнически малцинства. А етническите таджики, много от които има в  Афганистан, изиграха роля в създаването на афганистанския клон, включително тези от тях, които избягаха от гражданската война в Таджикистан през 90-те години. И сега таджикската общност в Афганистан, която включва десетки хиляди хора от Таджикистан, има отлични връзки с таджиките в Русия.

Превод: Faktor.bg