Генерал, сочен за виновен за смъртта на пилота Валентин Терзиев получи назначение да разследва авиокатастрофи

Ген. Петьо Мирчев

Ген. Петьо Мирчев

Генерал, свързан с трагичния инцидент, при който загина военния пилот подп.  Валентин Терзиев, а самолетът му МИГ-29 се разби във водите на Черно море е бил назначен в отдел “Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства в ръководството на служба “Военна полиция”, към Министерство на отбраната. Става въпрос за о.р. бригаден генерал Петьо Мирчев, който от близо два месеца има ранг на държавен служител и експерт във важния отдел, който съгласно чл. 2, ал. 2, т.7  от Закона за военната полиция, отговаря за “разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства”. Това научи Faktor.bg от свои източници в МО. Ген.

Мирчев бе посочен директно от съпругата на пилота  Терзиев - Димитрина Попова като виновен за катастрофата, заедно с командващия ВВС ген. Димитър Петров и командира на Авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев. По това време Мирчев е бил. зам.-началника на учението при което стана трагичния инцидент. Въпреки съмненията на Димитрина Попова от нито един от тримата генерали не бе потърсена нито административна, нито наказателна отговорност. Парадоксалното и скандалното в случая е, че лице свързано с тежка авиокатастрофа става експерт в отдела, който трябва да разследва подобни инциденти, казват запознати с работата във „Военна полиция“. Освен това в МО се коментира, че назначението на Мирчев за държавен служител е станало

в нарушение – без конкурс,

по времето на министър Тодор Тагарев. Това е свидетелство за безпринципни политики, пренебрегване на законите и моралните норми, обясняват източници от военната авиация.

За трагичния инцидент бяха образувани досъдебни производства и обвинени за причиняване на смърт заради немарливост две лица от ВВС. През есента на миналата година обаче прокуратурата свали обвиненията и прекрати разследването срещу полк. Методи Орлов, зам.-командир на летателната подготовка на Авиобаза „Граф Игнатиево“ и ръководител на учебните стрелби през юни 2021 година и зам.-шефа на щаба на ВВС полк. Юрий Луканов.
Това даде повод на военния министър Тодор Тагарев да обяви в свой доклад, че поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота и за загубата на самолета.

Действията на Софийска военна прокуратура и думите на Тагарев бяха опровергани през март тази година - Военно-апелативният съд отмени прекратяването на разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев и върна случая за ново разследване.

В армейските среди се коментира, че отговорността за трагедията е замазана, а виновниците прикрити и дори наградени. С нарочна декларация в Народното събрание през август 2021 година бе изтъкнато, че заради замитането на случая  с разбилия се военен самолет полк. Ивайло Сотиров получава от президента Радев генералско звание и повишение – шеф на „Военна полиция“. Сега друг свързан с трагедията получава важно назначение, без конкурс.

Припомняме, че пилотът Терзиев загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение.
Тогава изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.