Български гражданин попадна в новия черен списък на президента Зеленски

Българският гражданин Олександър (Александър, б.р.) Борисович Лежепеков попадна в последния списък със санкционирани лица от украинската държава. Решението, на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна е от 7 декември 2023 г. и е влязло в сила с Указ на президента Зеленски, установи Faktor.bg. Лежепеков e включен в черен списък със 185 физически лица, към които се прилагат лични специални икономически и други ограничителни мерки: блокиране на активи - временно лишаване от правото на ползване и разпореждане с имущество; блокиране на търговските операции; ограничаване, частично или пълно прекратяване на транзита на ресурси, полети и транспортиране през територията на Украйна;  предотвратяване на изтеглянето на капитали извън Украйна; анулиране или спиране на лицензи и други разрешителни; забрана за участие в приватизация; забрана за трансфер на технологии, права върху обекти на права на интелектуална собственост; забрана за придобиване на собственост върху поземлени имоти и др.

Лежпеков  е гражданин и на Руската федерация,

но повече от 10 години развива активен търговски бизнес в България. Гражданството си е получил по време на втория президентски мандат на Георги Първанов. С името му са свързани две търговски дружества, които развиват дейност в Поморие, Бургаска област. През юни 2012 година регистрира „СодикоМ“ ЕООД, а през октомври същата „Какодюцо“ ЕООД. Лежпеков е едноличен собственик на капитала и на двете фирми, които се управляват от български граждани, сочат фирмените регистри.

В поредния черен списък на Украйна има и лица от Молдова, Узбекистан, Румъния, но 98 процента са граждани на Руската федерация. На 7 декември тази година Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна обяви и втори черен списък със 181 търговски дружества, в него българско не фигурира. Фирмите са главно от Русия, но има и дружества  от Узбекистан, Казахстан, Швейцария, Испания, Великобритания, Лавия, Китай, Арабските емирства, Молдова, Иран.

Проблемът с получаващите българско гражданство руснаци  крие сериозни рискове за националната ни сигурност, но и за интересите на Украйна, която е жертва на руска военна агресия.