Пендаровски призна: ВМРО-ДПМНЕ спъва бъдещото ни членство в ЕС, не България

Договорът с България беше сключен с подкрепата на големите международни сили

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

„Двустранните споразумения, с България и Гърция, бяха сключени с огромната подкрепа и помощ на Америка, Германия, Франция и големите международни сили“. Това заяви кандидатът за президент на Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски изтъкна, че след членството на РСМ в НАТО е имало напредък в процеса на интеграция с ЕС, който сега е блокиран заради ВМРО-ДПМНЕ и отношението им към международните споразумения, които гарантират евроатлантическата интеграция на държавата.

"Какво предлага ВМРО-ДПМНЕ по отношение на споразуменията, които ни върнаха в нормалния цивилизован свят? Те предлагат отмяна. Когато ги попитате какво ще се случи след това анулиране, те казват, че ще започнем да преговаряме отново. Има ли някакви гаранции, че някой извън великите сили ви подкрепя, за да ги предоговорите и да ги доведете до резултат, който да е добър за народа и страната? Те нямат. Те нямат доказан приятел, партньор от великите сили, какъвто имахме ние. Всички тези споразумения, които споменах с Гърция и България и с Европа, бяха сключени с огромната подкрепа и помощ на Америка, Германия, Франция и големите международни сили. Те нямат такава и затова, когато дойдат пред вас, ви казват: дайте ни власт, така че от 9 май ще ви кажем какви са нашите планове. Това е изключително несериозно", каза Пендаровски./БГНЕ