Пътната карта за "Турски поток" скара депутатите, отхвърлиха "елфите" да я коментират

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта за изграждането на "Турски поток" се събраха на първото си заседание и успяха да се скарат за дневния си ред. Заседанието бе прекратено бързо, като председателят на комисията Рамадан Аталай, назначен от Росен Желязков заради липсата на процедура по избор, успя да си намери повод в искането на депутатите от ПП-ДБ за време да се запознаят с предложените правила за работа на комисията.

Също така от ГЕРБ направиха и други предложения, до гласуването на които така и не стигна, като Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС пък на шега призова да бъде извикан посланика на Турция, който да съдейства и да говори за частта на трасето, което се намира на Република Турция, тъй като комисията е с името Турски поток, а такъв на територията на България няма.

Александър Ненков поиска да бъде изслушан и бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков. Преди това пък Ненков настоя комисията да се придържа строго към документи.

Това бе в унисон с предложението на председателя на временната комисия Рамадан Аталай, който, за да няма "предизборни тупания", да не се изслушва бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, а да се изискат определени документи. Той поиска да бъде предоставен анализ и доклад от ДАНС за предоставяне пътната карта за изграждането на "Турски поток", с който се финансира Русия за войната в Украйна. Аталай иска още да се предоставят още всички пазарни тестове за разширяване на българските газопреносни дружества, както и решение от КЕВР, с което се определя и одобрява методиката за резервирането на капацитета и нормите на възвръщаемост на газ.

Тошко Йорданов от ИТН пък се заяде с ПП-ДБ, че ако се били сглобили с ГЕРБ-СДС сега нямало да има временна комисия за "Турски поток", а пътната карта по негова информация била намерена отдавна и отлежавала, за да се види дали ще има сглобка или ще се разглобяват. Председателят на ПГ на ИТН напусна залата обаче по време на гласуванията, включително и на дневния ред.

Предложенията на ПП-ДБ бяха да бъдат изслушани Илиян Василев, български дипломат, посланик на Република България в Русия от 2000 до 2006 г., и представители на BG Elvеs, които направиха публична изтеклата от имейл кореспонденция на секретаря на Александър Бабаков пътна карта. Т.нар. български елфи обаче няма да бъдат изслушани, тъй като биха били включени онлайн и дистанционно, което не се разбра дали депутатите възприемат като неуважително или имат подозрения, че те не съществуват наистина.

В крайна сметка народните представители подкрепиха предложението на Аталай за прекратяване на заседанието на временната комисия. Най-вероятно второ такова заседание няма да има, тъй като Народното събрание излиза във Великденска ваканция, която ще прелее в предизборна такава, обобщава news.bg.