ПАСЕ не признава Путин за легитимен президент на Русия

Конституционните промени, чрез които остана на власт, са незаконни

Владимир Путин

Владимир Путин

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) публикува резолюция в която отказва да признае Владимир Путин за легитимен президент на Русия. Документът е достъпен на сайта на организацията под заглавие „Смъртта на Алексей Навални и нуждата от противодействие срещу тоталитарния режим на Владимир и Путин и неговата война срещу демокрацията“ (Alexei Navalny's death and the need to counter Vladimir Putin's totalitarian regime and its war on democracy).

В текста се напомня, че Путин е останал на поста след проведените през 2024 г. избори, които не са били свободни и честни.

"Путин е на власт в Руската федерация като президент или премиер от 2000 г. насам без прекъсване, а поправките в руската конституция, приети през юли 2020 г. и обявени за незаконни от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) и Асамблеята, му позволяват да остане на поста до 2036 г. От идването си на власт Владимир Путин изгражда режим, чиято цел е да води война срещу демокрацията и да преначертае европейския и световен ред, установен след разпадането на бившия Съветски съюз.“ – се казва в резолюцията.  

„Окупацията на Приднестровието, нахлуването в Грузия през 2008 г., войната в Украйна от 2014 г. насам, незаконното анексиране и окупацията на територии, унищожаването на свободата на изразяване в Руската федерация, водената дезинформационна война по света, преследването и убийствата на политически опоненти в Русия и извън нея, създаването на законодателна система, криминализираща политически възгледи, са само няколко, но не всички характеристики на режима на Владимир Путин. Незаконното лишаване от свобода и в резултат на това смъртта на Алексей Навални е продължение на политиката на режима на Владимир Путин и неговата война срещу демокрацията.“ – констатират депутатите от ПАСЕ.

Според  ПАСЕ Русия само формално е федерация, а Путин воюва не само с Украйна, но и със собствения си народ: националните малцинства се русифицират насилствено и биват подлагани на репресии. Военните части, сформирани от представители на етническите малцинства и коренните народи, понасят непропорционално високи загуби на фронта в Украйна.

Документът съдържа препоръки за редица мерки срещу режима в Москва.
Подчертава се, че съгласно международното хуманитарно право руските петролни рафинерии могат да се смятат за легитимни цели на военни атаки.