:Галъп": Младежите в България първи по използване на свободното време за почивка, но не и за усъвършенстване

Това показват данните от социологически проучване на "Галъп интернешенъл", обхванало 116 души, на възраст от 14 до 29 години

На Балканите българските младежи са на първо място по използване на свободното време за дейности, свързани с почивка и сме "в дъното" по използването му за дейности, свързани със самоусъвършенстване.  Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл". То е направено съвместно с фондация "Фридрих Еберт" и е обхванало 1016 младежи, на възраст между 14 и 29, анкетирани по метода лице в лице, информира "Дневник".

Според резултатите 83% от младежите в Македония и България използват свободното си време за почивка, което ги нарежда на първо място сред балканските страни. Македония е начело и в категорията "социализация" с 54%, а също и в "личностно развитие", тъй като 17% от младите хора желаят да се самоусъвършенстват в свободното си време. Косово, Албания и България заемат последното място в тази категория, като в тези страни процентът е най-нисък. В Словения спортът е предпочитан за 57% от младежите, което ги нарежда сред най-спортуващите в изследвания регион.

Почти 90% от младежите на Балканите използват интернета в свободното си време за престой в социалните мрежи. Тук България заема първата позиция.

Близо до тези данни се нарежда комуникацията с приятели и семейство, а повече от половината младежи използват мрежата за сваляне и слушане на музика.

В сравнение с 2014 година в България все повече млади хора прибягват до интернет по работа и четене на новини.

Повечето младежи у нас и на Балканите приемат интернет повече като пространство за контакти и развлечение, отколкото като източник на информация, свързана с работа, училище и получаване на знания. Това е очаквано заради възрастта, казват от "Галъп интернешънъл".