Партията на труда печели европейските избори в Холандия

Евровотът продължава в Ирландия и Чехия

Холандската Партия на труда печели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в страната, показва екзитпол на агенция Ипсос, цитиран от световните агенции.

Партията на труда печели 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщава Франс прес. Консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте завърши на второ място с 4 депутатски места, а Форумът за демокрация на популиста Тиери Боде получава общо три.

Общо двете популистки партии печелят 4 места, като антиислямската Партия на свободата печели само едно място, с 3 по-малко отколкото на предишните избори, посочва Асошиейтед прес. Партията Християндемократически призив също получава 4 места, посочва ТАСС. Възможната статистическа грешка в екзитпола на Ипсос е едно място.

Самите избори преминаха в спокойна обстановка, а избирателната активност беше около 40 на сто. Окончателните резултати се очакват в понеделник.

Изненадващият резултат увеличава шансовете на Франс Тимерманс, водещият кандидат на Партията на труда, да наследи Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

Утре правото си на глас ще упражнят в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите страни от Европейския съюз, включително и България, ще гласуват в неделя - 26 май. Великобритания и Холандия бяха първите, където се проведе евровотът.

По данни на екзитпол, холандската Партия на труда на Франс Тимерманс е големият победител с пет места в новия Европейски парламент.