Пампорово посреща световния елит в сноуборда

На 20-21 януари Пампорово е домакин на стартовете по паралелен слалом от Световната купа по сноуборд.

България ще бъде представена от 10 участника, 6 от тях са от клуб "АМЕР СПОРТС" – ЧЕПЕЛАРЕ.

При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков от Чепеларе, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017-та и малкият глобус в Паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом.

Другите представители на Чепеларе при мъжете са Петър Гергьовски, Димитър Ганичев, Георги Милчев и Станислав Вангелов. Петър Гергьовски е шампион на планетата при младежите за 2023 г. При жените е единствената ни представителка Теодора Пенчева.

Сред участниците в състезанията е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка, която спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022.

Ледецка е 4-кратна носителка на голямата световна купа по сноуборд и 3- кратна на малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще е Рамона Терезия Хофмайстер (Гер), която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус.

Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Ав), също ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за СК. Лидерът за малката купа в Паралелния слалом Даниела Багоца (Ит) също е потвърдил участие в Пампорово.

В родопския курорт ще кара и последният носител на голямата Световна купа Роналд Фишналер (Ит). Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави.