Откриха осиновени българчета в "къща на ужасите" в САЩ

Генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки

Осиновени българчета са намерени в "къща на ужасите" в гр. Съмърсвил, щата Мисури в САЩ.

Двете близначета са осиновени от американци преди 7 години. Двойката има биологични 8 деца. Всички деца са намерени в окаяно състояние - недохранени, с паразити и болни. Децата е трябвало да се молят, за да получат дори възглавница, като всички са спели в стая на гола бетонна плоча.

"Днес научихме информацията за децата, намерени в къща тип ферма. Това е ужасен случай. В рамките на работния ден се свързахме с местните власти. Шерифът ни информира подробно за състоянието на българчетата. Децата са на сигурно място, на около час път от град Съмърсвил", заяви пред Нова телевизия генералният консул на Република България за Средния Запад в САЩ, със седалище Чикаго – Иван Анчев.

"Лекарите не са установили сексуално посегателство или сериозни и тежки наранявания. За всички деца се полагат специални грижи. От източници разбрах, че родителите са искали те да се обучават у дома и са държали да изучават религиозни книги. Все още не се знае какво са работили родителите", разкри консулът.

"Децата ще бъдат в сигурна и защитена среда. Няма възможност да бъдат върнати на тези родители", допълни Анчев.

От Външно министерство също потвърдиха в изявление, че децата са в добро състояние към момента.

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания. 

Родителите са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.

Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.