Отец Паоло Кортези и Кристиан Таков с награди "Човек на годината"

Асоциацията на европейските журналисти - България, бяха наградени с приза "Журналист на годината"

Снимка: БХК

Снимка: БХК

Отец Паоло Кортези от Белене стана "Човек на годината" в наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК), които бяха раздадени днес за десети път. Кристиан Таков получи приза за цялостен принос.

Припомняме, че Паоло Кортези приюти сирийско семейство, получило статут за легално пребиваване през март. Впоследствие обаче те бяха принудени да напуснат заради протест на част от местните жители. В крайна сметка след заплаха срещу Кортези той беше оттеглен от католическата църква и се върна в Италия. Преди това той беше в България от няколко години и работеше активно за почитане паметта на жертвите на комунизма. В началото на октомври Кортези се завърна в Белене и обяви, че се надява да остане поне няколко години.

"Много съм впечатлен, аз не очаквам тази награда. Работя не за наградите, работя да си свършим работата. Не искам да взема наградите от българите. Надявам се, че това, което се е случило, да ни помогне да растем в тези човешки отношения. Както нашият папа Франциск казва – да не се страхуваме от различен човек. В Италия много хора се страхуват от българи, украинци и други. Но човек е човек, няма първи, втори, трети етаж. Да даваме ръка на човек в нужда. Третото - специално за бежанци нашият папа казва – трябва да помагаме човек да се интегрира, да намери работа, да научи езика. За мен идва в помощ вярата и моето образование. Но тези неща всички ги имаме вътре заедно със страха. Трябва да ги извадим със състраданието. Да споделяме това, което имаме. Заповядайте в Белене, там са добри хора. Просто понякога стига един кибрит да се запали огън, няма нужда от автоцистерна", заяви при получаването на наградата отец Паоло Кортези.

Кристиан Таков получи наградата за цялостен принос. Той почина през юли 2017 година.

"Той беше едновременно много различни неща. Той беше просветител. Учеше студенти, че правото и справедливост рядко вървят ръка за ръка. Беше юрист от световната величина. Той водеше битка за право, справедливост, правосъдие. Учеше ни да различаваме хората от постъпките им", заяви Петко Петков при връчването на наградата.

"Усещам, че той е с нас и ни подкрепя. Най-много бих искала баща ми е да тук и той да вземе наградата. И ви благодаря, че съхранявате неговата памет", заяви дъщерята на Кристиан Таков - Галя Такова.

Две равностойни втори награди получиха Златина Стойкова и Радослава Станчева, които са учителки от закрити от държавата болнични училища. Те със собствени усилия и средства създават интерактивна карта към детското отделение в болницата в Пловдив.

"Искаме да сме добрият пример и педагогът в болницата е нещо, което е най-естественото. Децата са най-важното нещо и ние трябва да им дадем всичко", заяви една от наградените.

Втората втора награда получи Кристина Костова, която е създател на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия.

Пол Найденов получи специалната награда "Постоянство и храброст" заради дългогодишната си работа като активист за правата на ЛГБТИ хората в България. През 2017 година Пол Найденов стана първият интерсекс човек в страната, спечелил дело за смяна на пола в личните му документи.

Специалната награда "Вдъхновение на годината" получиха Виктория и Захари Недялкови. Те са помогнали на много деца и възрастни с двигателни затруднения да открият планината. "Средата ни трябва да е достъпна, бидейки в планината, те се чувстват по-уверени и навсякъде се справят по-добре", заяви Виктория Недялкова при получаването на наградата.

Неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" получи наградата "Активисти на годината". "Идеята е да предоставим много информация за това, което се случва в индустриалното животновъдство. Има начин да се справим с хуманните изисквания, които са недостатъчно стриктни. Но нашата цел да повишим информираността и да има забрана за фермите за норки", обявиха от организацията при получаването на наградата.

За първи път беше дадена награда в категорията "Застъпници на годината". Тя беше получена от Български фонд за жените заради упоритата им работа срещу половите стереотипи и домашното насилие.

Асоциацията на европейските журналисти - България, бяха наградени с приза "Журналист на годината". "В тази среда и този контекст да си вършиш работата добре, трябва да си наистина отдаден, професионален и много смел. Още по-голяма смелост е нужна да отстояваш свободата на изразяване", заяви Яна Бюрер Тавание при даването на наградата. Асоциацията беше много активна срещу фалшивите новини, добави още Тавание.

"Извиняваме се на колегите, които са работили усърдно през годината. Не предполагахме, че ще организираме протести. С всяка изминала годината все повече се отдалечаваме от представата за журналистика. Благодарим за всички, които ни подкрепят. През тази година, която е поредно ново дъно за журналистиката, ние си удвоихме членовете", заяви Мария Черешева.