От Ирак: Необявената визита на Тръмп във въздушната база „Ал Асад“е досадно и просташко нарушение на суверенитета ни

Той за първи път, откакто е президент, посещава американските войски в зоната на военни действия

Необявената официално визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във въздушната база „Ал Асад“, разположена западно от Багдад стигна кулминацията си, когато в иракския парламент изразиха тревога от събитието –„посещението му бе окачествено като "досадно просташко нарушение на суверенитета на Ирак.", съобщава на електронната си страница DW.
Ал-Саиди, лидер на блока „Национална реформа“, заяви, че на Тръмп не трябва да му се позволява да пристига“, тъй сякаш „ Ирак е щат от Съединените щати“, пише "Фокус". 
От офиса на иракския премиер Адел Абдул-Махди обявиха, че министър-председателят и Тръмп са разговаряли по телефона по време на невключената в никакъв график визита, но „ различните възгледи“ са попречили да се проведе среща „лице-в лице“, за да се избегне пряк сблъсък. 
Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обяви, че причината е в краткото време и съображения за сигурност. 
В това пътуване Тръмп е бил съпровождан само от съветника си по националната сигурност Джон Болтън. Той за първи път, откакто е президент, посещава американските войски в зоната на военни действия. Предшествениците му Обама и Буш-младши са правили внезапни посещения 

Шок от решението за оттегляне от Сирия 
Визитата на Тръмп идва седмица, след като Тръмп постави натясно своите военни съветници и международните елити, включително и в Ирак, когато съобщи, че ще изтегли 2 000 американски военни от съседната на Ирак Сирия. Там те заедно с кюрдските сили действаха в мултинационална кампания срещу джихадистите от „Ислямска държава“ (ИД).
Това пътуване в чужбина на Тръмп съвпада също и с частичното спиране на работа на правителствените институции за неопределено време, тъй като президентът и Конгресът влязоха в спор по неговото искане да се отпуснат средства за проекта му да строи стена по границата с Мексико. 

Защита на решението за оттегляне от Сирия 
По време на престоя си Тръмп е заявил, че той „изобщо няма планове“ да извежда американските части от Ирак, но защитава намерението си за изтегляне от Сирия. Аргументите му са, че присъствието на САЩ в тази страна никога не е означало „отворен край“ и че са постигнати значителни военни успехи в битката срещу „ИД“.
Отново е потвърдил, че Турция ще продължи мисията с прочистването от остатъците от щурмоваците на „ИД“ в Сирия. 
Мнозина се страхуват, че това оттегляне на САЩ ще доведе до прегрупиране на силите на ИД, тъй като Турция има по-голям интерес да се бие с кюрдските сили. За Турция кюрдите са заплаха за нейните национални интереси.