Основната заплаха за сигурността на Румъния е Русия

Това сочи проучване на агенция Инскоп рисърч

Най-голямата заплаха за Румъния е корупцията, сочат данни от социологическо проучване на агенция Инскоп рисърч, но по отношение на сигурността на страната, според мнозинството румънци основната заплаха е била и остава Русия, съобщава информационният сайт Зиаре.

64,4 процента от участниците в допитването са посочили Русия като основна заплаха за сигурността на Румъния, предава БТА. Запитани коя е най-голямата заплаха за страната в близко бъдеще, 35 процента от анкетираните са посочили корупцията, 18,9 на сто - появата на нова икономическа криза, 15,4 на сто - евентуална война, а 13,9 на сто смятат като най-голяма заплаха в близко бъдеще скандалите, провокирани от политическата класа.

По отношение на съседните страни, които могат да бъдат смятани за приятели, румънците са подредили на първо място Република Молдова (78,5 на сто), България (59 процента) и Сърбия (50 процента).

На последните места в тази класация са Украйна и Унгария, съответно смятани за приятелски страни от 40 процента и 27,1 процента от анкетираните. 

Освен че 64,4 на сто виждат Русия като основната заплаха за сигурността на Румъния, 62,2 процента са на мнение, че Унгария полага усилия да получи контрол над Трансилвания по един или друг начин. Според 58,2 на сто от запитаните Унгария се меси във вътрешните работи на Румъния по неприемлив начин.

Според 49,2 процента от анкетираните Европейският съюз е донесъл по-скоро ползи на Румъния, а 35 процента са заявили, че не е донесъл нито ползи, нито вреди. Само 12 процента смятат, че ЕС е донесъл повече негативи на страната.

Близо 45 процента от румънците подкрепят идеята отношенията между Румъния и САЩ да станат по-близки, докато 39 процента са на мнение, че те трябва да останат каквито са в момента. Само 5,7 процента от анкетираните смятат, че отношенията между Румъния и САЩ би трябвало да са по-малко близки.

По отношение на сигурността 33,6 процента от румънците смятат, че Румъния е защитавана най-добре от НАТО, според 24 процента - от румънските институции за отбрана и обществен ред, а 12,6 процента са на мнение, че Румъния не може да се защити ефективно нито сама, нито с помощта на съюзниците. Според 9,7 процента от анкетираните сигурността на Румъния е най-добре бранена от ЕС, а според 9,2 процента - от съюза със САЩ.

76,6 процента от румънците смятат излаза на Румъния на Черно море за икономическо предимство, докато 17,1 процента виждат в него по-скоро недостатък, защото като граница на НАТО и ЕС Румъния е подложена на заплахи в сферата на сигурността.

За международната политика 65,8 процента от румънците се информират от новините по телевизионните канали, 22,1 процента - от Интернет, 3,6 на сто - от социалните мрежи, а 2,1 процента - от специализирани списания, става ясно от данните от проучването.