Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града"

След безпрецедентните скандали и обвинения в сексуални престъпления, разтресли Холивуд, академията успя да отбележи юбилея си достолепно

Гиермо дел Торо , режисьорът на "Формата на водата"

Гиермо дел Торо , режисьорът на "Формата на водата"

"Формата на водата" е най-добрият филм на 2017 г. според Американската филмова академия. Фантастиката на Гийермо дел Торо надви основния си конкурент "Три билборда извън града" с 4:2 Оскара, включително най-големия приз, в една от малкото изненади на 90-ата церемония по връчването на наградите. Черната комедия на Мартин Макдона, която бе сочена за фаворит, но с малка преднина, ще трябва да се задоволи със статуетките за главната роля на Франсис Макдорманд и поддържаща на Сам Рокуел.

Втори по брой награди, 3, е "Дюнкерк" с призовете за монтаж, звук и звуков монтаж, а останалите фаворити в 9-членната надпревара за най-добър филм си тръгнаха с по един утешителен "Оскар" от други категории. На техен фон "Блейд рънър 2049" взе 2 статуетки, сред които първия "Оскар" на ветерана оператор Роджър Дийкинс. Кратък списък с победителите може да откриете тук.

След безпрецедентните скандали и обвинения в сексуални престъпления, разстресли Холивуд, академията успя да отбележи юбилея си достолепно и даже консервативно. Реакциите спрямо повратни моменти като #MeToo и #OscarsSoWhite бяха свити до един-два сегмента, хуморът - не така хаплив, дори никой не спомена името на президента Тръмп. Политическите призиви бяха ограничени до конкретни каузи, като имиграцията и забраната на оръжията в САЩ. Академията елегантно комбинира историята си с темата за равноправието в индустрията, канейки носителки на награди от далечни години да връчат юбилейните Оскари.

Номинираните:

"Призови ме с твоето име"
"Най-мрачният час"
"Дюнкерк"
"Бягай"/Get Out
"Лейди Бърд"
"Невидима нишка"/Phantom Thread
"Вестник на властта"
"Формата на водата"
"Три билборда извън града"

Призът за най-добър актьор спечели Гари Олдмън за ролята на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час". Оскар за главна женска роля беше присъдена на Франсис Макдорманд за ролята й в "Три билборда извън града". 

Сам Рокуел е отличен за най-добра поддържаща роля в същия филм. Алисън Джани е с наградата за най-добра женска второстепенна роля за лентата "Аз, Тоня". 

"Тайната на Коко" печели Оскар за най-добър пълнометражен анимационен филм, а "Мълчаливото дете" - за късометражен игрален филм. Оскарите за сценарии отиват при "Призови ме с твоето име" и "Бягай!"