3 години затвор за лекар, причинил смъртта на бебе с непозволени методи за раждане

Акушер-гинекологът употребил препарат, който не е разрешен за употреба в България

Варненският окръжен съд осъди на три години лишаване от свобода лекар, който с действията си е довел до смъртта на бебе и травми за родилката. Семейството, изгубило детето си при раждане, призова за по-строг контрол върху акушер-гинеколозите и категорична забрана на остарелите методи при раждане.

След безпроблемна бременност жената трябвало да роди втората си рожба на 26 февруари 2015 г. Според обвинителния акт лекарят не е пристъпил своевременно към спешно цезарово сечение и неправилно е приложил методите за раждане. Съдът прецени, че той немарливо е упражнил медицинската си професия и е причинил смъртта на плода и телесна повреда на майката.

По време на следствието става ясно, че лекарят е употребил препарат, който не е разрешен за употреба в България. Приложени са и остарели методи за раждане, които разкъсват матката на родилката и умъртвяват бебето, твърди експертизата.

Осъденият д-р Петър Атанасов отказа коментар и ще обжалва присъдата си.

Жената се надява личната ѝ трагедия да бъде урок за бременните – да получат възможно най-много информация преди раждането, а държавата да обърне внимание на акушерската грижа.