Орлин Колев: Ако президентът не одобри служебен кабинет, ще бъде изправен пред нарушаване на Конституцията

Не е ясен статутът на премиера след служебния кабинет

Орлин Колев

Орлин Колев

Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме риска да не одобри състава на служебен кабинет, предложен му от избрания за премиер, заяви  специалистът по конституционно право Орлин Колев в интервю за БНР. 

Подумите му обаче, "президентът следва да одобри предложения от премиера състав за служебен кабинет", за да спази Конституцията. 

"Хипотетично има право да не го одобри, но в този случай ще бъде изправен пред хипотезата на нарушаване на Конституцията. Президентът по свое усмотрение може да поеме този риск, но все пак да се положи усилие за образуване на служебно правителство. А такова може да се постигне между бъдещия премиер и президента, и то да бъде базирано на едно взаимно одобрение от двете страни." - поясни Орлин Колев.

Оказва се, че след конституционните промени, в които се посочва кои могат да бъдат служебни премиери, не е ясен статутът им след приключването на служебния кабинет.

"Не бих драматизирал и мисля, че от посочените за служебен премиер ще се намери някой да поеме поста. Но ако откажат, то настоящото правителство с Денков ще продължи да упражнява функциите и правителството в оставка няма да бъде освободено", коментира Колев. 

"След като днес стана ясно, че и вторият мандат също е неуспешен, за сроковете при третия вървим по ал. 3 чл. 99 на Конституцията. Президентът в едноседмичен срок връчва за съставяне на правителство за трети път. Но не на кандидат за премиер, а избрана от президента парламентарно представена партия, тоест, парламентарна група, която може да не е третата по големина, а произволно избрана от президента. Тази парламентарна група няма срок, в който да представи на президента изпълнен мандат – структура и състав на бъдещ кабинет." - отбеляза той. 

"Сега президентът, за да изпълни изискването на Конституцията, следва да осъществи контакт с посочените лица, които могат да бъдат премиери, и да ги помоли да поемат поста на премиер на служебен кабинет", каза още специалистът по конституционно право.