Огнян Минчев: Субсидия от 1 лев ще е стъпка към олигархизация на българското общество

Политическият процес не трябва да бъде оставен на милостта на олигархията, смята политологът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„С поправката, която се прави в Закона за политическите партии, в частност за финансирането, се отваря много широко „кутията на Пандора“ за пряка зависимост между политическа дейност и олигархични задкулисни интереси. Политиката все повече ще се превръща във функция на частни интереси, насочени против обществения интерес“. Това заяви пред БНР доц. Огнян Минчев. Повод за коментара му е предложението на управляващите да бъде променена партийната субсидия на 1 лев за глас.

„Политическите партии, които са на власт, и политическите партии, които са пряка функция на олигархичния капитал в България, няма да изпитат големи сътресения, тъй като ще превключат, ако изобщо е необходимо, от държавната субсидия към субсидии, които идват от страна на корпоративни и олигархични интереси и субсидии, които в крайна сметка задължават политическите партии, които ги получават, да правят определени услуги в парламента на донорите, да прокарват закони, да пропускат лобистки натиск върху законите, които разработват и приемат и т.н. Това е една стъпка към една все по-пълна олигархизация на българското общество“, обясни Минчев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Тук не става въпрос само за предстоящите общински избори, подчерта той и добави: „Става дума за драматична фундаментална промяна в условията на съществуване и функциониране на българската демократична политическа система“.

По думите му държавното финансиране е вид буфер, който да дава възможност на партии и движения да функционират автономно и ако имат желание, да правят политика в интерес на избирателите си, без да се съобразяват с този тип корпоративен нелегитимен натиск. Намаляването на субсидията на 1 лев ще премахне този буфер, категоричен е Огнян Минчев. Той подчерта, че със субсидия от 1 лев не е възможно една партия да функционира нормално.

Важно е не само да се дава субсидия, а да има ясни правила за изразходването й, заяви Минчев.

„В България без да имаме процес на избелване на икономиката, процес на ясна визия за това кой от кого получава пари и по какъв начин, без да имаме ясни правила и за кешово разплащане и по друг начин, няма как да заобиколим или разрешим всички тези проблеми“, коментира той и добави, че политическият процес не трябва да бъде оставен изцяло на милостта на олигархията.

Всичко това показва, че демократичният политически процес в България е под заплаха, каза политологът и добави мнението си: „Не може толкова важни решения да се взимат и да се претупват по толкова бърз начин, с едно бързо решение без дебат на Министерския съвет и бързото му отразяване в работата на парламента. Това не е начинът, по който работи една демократична система. Демократичната система трябва да бъде охранявана всеки ден. Ако ние не я пазим, ние ще се озовем в политическа и обществена ситуация, в която нямаме нито права, нито право на гражданска инициатива“.