Прокуратурата: Частният съдебен изпълнител продал незаконно либийския кораб

Частен съдебен изпълнител е продал незаконно либийския кораб „Бадр“, който се превърне в причина за дипломатически скандал между България и Линия. Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство за превишаване на права от страна на длъжностно лице, съобщи ТВ "Европа".

 Припомняме,че либийският танкер „Бадр“ две години е предмет на съдебен спор между българската компания „Булгаргеомин“ и либийската държава. Според оповестената от прокуратурата информация българската фирма е претендирала за 9 250 362 американски долара. От 2017 г. плавателният съд е на пристанище Бургас, докато в края на декември миналата година, въпреки редица решения на Бургаския окръжен съд и последващи инстанции, корабът е предаден в полза на българската компания.

На 21 декември 2018 г. частни охранители и съдебен изпълнител, придружени от представители на „Гранична полиция” и „Морска администрация” се качват на кораба и принуждават екипажа му да слезе. Следва смяна на името на плавателния съд на „Бдин“ и отплаването му под панамски флаг, въпреки решението на Районния съд в Бургас подобни действия да не бъдат предприемани.

Образуваното от прокуратурата досъдебно производство е за престъпление по служба, за което се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Окръжният прокурор на Бургас уточни, че по делото все още няма официално привлечено лице.

В същото време стана известно, че частният съдебен изпълнител Тотко Колев, който съдейства за смяната на собствеността, флага и екипажа на либийския плавателен съд, е напуснал страната още на 20 декември. До момента не е известно, дали е обявен за издирване.