Продължава проверката на Лозан Панов за данъчно престъпление

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев допълни, че след отказа на шефа на ВКС да се яви, се събират и други документи

Пламен Георгиев

Пламен Георгиев

Продължава проверката на антикорупционния орган дали Лозан Панов е извършил данъчно престъпление, във връзка с налични данни за такова. Това обяви шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев.

Преди две седмици шефът на Върховния касационен съд не се яви в комисията, за да обясни откъде идва разминаването в декларираните доходи и реално установените в данъчно-ревизионния акт.

"Г-н Панов действително не се яви в нашата комисия и излезе с публична декларация, предвид което се обезсмисля ново поканване, да се яви в комисията. Продължава проверка", коментира в кулоарите на Народното събрание шефът на КПКОНПИ.

Пламен Георгиев обясни, че снемането на обяснения от лицето е само едно от нещата, които трябва да се направят. "Едно от нещата беше снемане на обяснение от лицето откъде са неустановените му доходи, за да може да го вземе предвид прокуратурата, когато извършва преценка, той отказа, а законът не дава възможности да санкционираме за неявяване при нас, няма какво друго да направим. Продължава събирането на още документи.

"Идеята, с която беше призован, беше в негова полза - той да даде обяснения по констатациите в ревизионния акт, да обясни откъде идва това разминаване, за да можем да предоставим тази информация в прокуратурата, когато приключим проверката", каза още шефът на антикорупционния орган. Сумата от 100 хил., за която неофициално се твърди, не бе потвърдена от Пламен Георгиев, който се аргументира с данъчната тайна. Той подчерта, че в този случай не следва запор на имущество, защото казусът е евентуално данъчно престъпление. Проверката ще приключи, когато съберем всички документи, които са съотносими към това производство. Нямаме срок за извършването й, каза още шефът на КПКОНПИ.

Той направи паралел между проверките в случая с Лозан Панов като шеф на ВКС и на апартамента на Владислав Горанов като министър на финансите. По думите му, двата казуса са много различни, защото при Панов има данъчно-ревизионен акт, а в другия случай акт няма, а само медийна информация, въз основа на която прокуратурата се е сезирала и е възложила проверка на комисията. Докато в казуса с Панов водещата страна е именно антикорупционният орган. "Каквото ни е възложено, ще бъде изпълнено в срок", каза Георгиев във връзка с предоставеното на Горанов жилище от кръстника му. "Ние сме се сезирали и във връзка евентуално с данни за конфликт на интереси, което вече е наша работа", добави шефът на комисията.

Пламен Георгиев не пожела да коментира дали има нещо нередно в казуса с Горанов с довода, че в КПКОНПИ са петима членове и не иска да влияе на никого от членовете. След приключването на проверката ще качат мотивирано предложение на сайта си.