Престъпната групата, изнасяла лекарства чрез фиктивни пациенти и истински лекари

От здравното министерство уточниха, че първите сигнали за групата са от преди шест месеца

Разследването по разкритата организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства продължава. Прокуратурата събира доказателства за две престъпни схеми – с фиктивни пациенти и с участието на истински лекари и болници, съобщава бТВ.

От здравното министерство уточниха, че първите сигнали за групата са от преди шест месеца.

На кадрите разпространени от МВР се вижда офис на фирмата, за която се твърди, че е основен участник в контрабандния износ на лекарства. Адресът ѝ е в столичния кв. „Младост”, а собственик, според прокуратурата, е сириецът Амир Мохамед ал Хусаини.

Той е работил с други фирми, собственици на аптеки, но доказателства са събрани за фирмата „Фалконс 2000”. На нейния адрес има аптека, но тя е на друг човек.

Официална справка показва, че на същия адрес са регистрирани над 10 фирми на Амир Мохамед ал Хусаини. Те обаче не съществуват – някои са запорирани, други са фалирали.

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения

Според едната схема за износ фиктивни пациенти са взимали от аптеки лекарства, които после са оставяли на паралелния търговец. Медикаментите обаче са отчитани и изплащани от Здравната каса.

Във втората схема влизат и болниците. Изписват се лекарства, които не са необходими, и после се препродават.

Хусаини вече е подсъдим в дело за участие в организирана престъпна група за укриване на ДДС.

Делото е от миналата година и не е свързано само с нелегален износ на лекарства.