Младен Маринов: Няма данни атентаторът от Нова Зеландия да познава български граждани

Младен Маринов

Младен Маринов

"МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от Вашингтон в интервю за БНР.

"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива", коментира вътрешният министър.

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Той определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.

Маринов е на посещение в САЩ, което включва срещи с ръководството на ФБР, "Сикрет  Сървис" и службите за гранична сигурност.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

"Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия", коментира той.