С мярка "подписка" пускат от ареста д-р Иван Димитров

Не съм убиец! - бяха първите думи на ренгенологът

д-р Иван Георгиев, снимка: Би Ти Ви

д-р Иван Георгиев, снимка: Би Ти Ви

Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, който гръмна проникналия в къщата му рецидивист Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха, бе освободен от ареста, съобщава Би Ти Ви.

Той е пуснат с мярка „подписка“.

Освен това обвинението срещу него е променено от умишлено убийство на неизбежна отбрана. Той ще бъде освободен днес.

Не съм убиец, трябваше или аз, или той, обясни действията си пловдивският рентгенолог, който днес излезе от ареста.

Медикът каза, че е бил наръган на две места в крака.

"При нападението на крадеца е нанесена прорезна рана на доктора с неустановен досега предмет - метална тръба, табела или нож. Факт е обаче, че крадецът е бил сам. Рецидивистът е бил въоръжен за извършване на кражба - отвертка и нож. И отвертката, и ножът са били открити в дрехите на убития, без да са били извадени", обясни  окръжният прокурор на Пловдив.

Припомняме, пловдивският лекар бе задържан за убийството на мургавия крадец от "Столипиново" Жоро Джевизов - Плъха. Той е шефът на рентгеновото отделение в УМБАЛ "Пловдив" Иван Димитров. По данни на разследващите, съобщени официално, съпругата и децата на обвинения медик са живели в къща в Крумово и не са били в дома си в Пловдив по време на престъплението.

През последните дни бяха организирани мащабни протести в негова подкрепа, а ВМРО лансира промени, свързани с неизбежната отбрана. Днес обаче от прокуратурата посочиха, че д-р Димитров е причакал рецидивиста Георги Джевизов, стрелял е по него с незаконно притежаваното си оръжие и след това с приятел е опитал да прикрие стрелбата.

Редица тиражирани информации – за спящи на горния етаж съпруга и деца, за съучастник на крадеца и т.н. бяха опровергани от обвинителите на база на разпитаните свидетели, записите от камери и експертизи