Каракачанов отказал на БСП гвардейската рота да почете македониста-терорист Никола Вапцаров

От президентството натискали за почести, но от МО отбили атаките

Военният министър Красимир Каракачанов е отказал почетната гвардейска рота днес да присъства официално на възпоменанието в памет на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов. Искането е било направено от софийската организация на БСП, която днес проведе от 11 часа възпоменателен митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на групата комунистически деятели. Те са осъдени на смърт, заради шпионска и подривна дейност в полза на съветските болшевики. За решението на министър Каракачанов са се интересували дори и от президентството, което явно е било включено в заверата за възпоменанието и отдаване почести на Вапцаров като на национален герой. Това разкри по ТВ „Европа” политологът Антон Тодоров.

През последните месеци министър Каракачанов допусна редица гафове, свързани с руски празници и скандално награждаване на стари чекисти от БСП. Но този път заслужава адмирация, отстоявайки на натиска на социалистите и президентството, коментира Тодоров.

Политологът акцентира, че днешното сборище на гарнизонното стрелбище е антибългарско, защото Вапцаров се е обявявал за македонец и македонист. Това щеше да бъде унижение за гвардията ни - да участва в почитане на болшевишки терористи и национални предатели, смята политологът.  Според него поезията на Вапцаров е евтина, лишена от естетически достойнства,  примитивна. Тодоров цитира и становището на жури, което в началото на 30-те години на миналия век оценява поетични произведения, участващи в конкурс на тогавашната софийска община. Изводът на журито е, че поезията на Вапцаров "вони на цървули, чесън и лук".

След комунистическия преврат през 1944 г. каскетаджиите, които дойдоха на власт с помощта на СССР промиха мозъците на българите и им внушиха, че Вапцаров е недооценен гений и трябвало да му се даде Нобелова награда за литература. Според Антон Тодоров отдаването на почит към престъпниците от времето на комунизма е една от важните причини да сме на това незавидно дередже, с провален преход. 

Тодоров цитира и думи на Вапцаров, записани от най-добрия му изследовател - Цвета Трифонова: „Трябва да се напънем мъжки, какво се иска от нас всъщност – много, твърде много! Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза”. 

Това е македонизъм от най-долна коминтерновска проба.  А БСП днес празнуват македонист, който не е признавал България за свое отечество, коментира още Тодоров.