Каракачанов окончателно е решил Руската компания “МИГ” да ремонтира военните ни самолети, наливаме 81,5 млн. лв.

Остават само три дни, през които рамковото споразумение може да бъде обжалвано

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Министерството на отбраната е решило твърдо да плати на Москва още около 81.5 милиона лева за ремонт на съветските самолети МиГ 29. Това става ясно от публикуваните на 7 март 2018 г. на портала за обществени поръчки на МО  последните документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ29 – рамково споразумение”(виж ТУК).

Тя беше открита с решение на министъра номер 129 от 6 декември 2017 г.,  но по-късно беше обжалвана. От публикувания пакет с документи става ясно, че на 15 и 16 февруари са проведени преговори с компанията. Със свое решение номер 28 от 6 март 2018 г., министър Красимир Каракачанов окончателно определя като изпълнител Руската самолетостроителна компания “МИГ”. Решението подлежи на обжалване в десетдневен срок, т.е.  срокът изтича след три дни.

Според военни експерти още от самото начало на процедурата МО работи с презумпцията, че само руската компания може да извърши ремонта на старите самолети. Затова се прилага и особена процедура по Закона за обществените поръчки. Ако реално се стигне до сделка, това на практика означава „съзнателно влизане в активни значителни бизнес отношения с руски компании от отбранителната промишленост", които вече са в санкционния списък на САЩ по специалния закон за налагане на санкции Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” (Public Law 115-44) (CAATSA). Законът е вече влязъл в сила и това може да произведе вредни последици за България като евроатлантически партньор.
Необяснимо е поведението на военния министър, като се има предвид, че, че Москва е обявила във военната си доктрина НАТО като неприятел. Разумно ли е тогава да ремонтираме оръжията си точно в Русия?

Вместо да има истински обществен дебат по важната тема, през последните седмици Каракачанов отвлича вниманието на обществото с измислени и нереални теми като възстановяване на казармата, трудови войски, влизане без изпити във ВУЗ, ако си бил войник и т.н.