Задържаната в Турция Мира проговори: Арестуваха ме заради приятеля ми Джо

Той отрича да е участвал в бойни действия срещу ИД в Сирия

снимка: Дарик

снимка: Дарик

Мира Яшар - българката, която беше задържана в Турция заедно с майка си проговори, след като бе пусната от ареста с мярка "Подписка".

Пред Би Ти Ви тя разказа, че е била арестувана основно заради британския й приятел Джо. Тя обаче отрече той да е участвал в бойни действия срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ) в Сирия.

За двете задържани българки беше съобщено в четвъртък. Още същата вечер майката Веселина беше освободена. Вчера на свобода беше пусната и самата Мира. Тя обаче е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура, затова е с мярка за неотклонение "подписка".

Британецът Джо Робинсън, е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу "Ислямска държава" в Сирия. Той е обвинен в тероризъм.

Мира Яшар разказа, че Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия. Тя пък е имала във Facebook профила си кюрдското знаме. Бащата на Мира е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си по отношение на наближаващия референдум за независимост на кюрдите в Ирак.

"Обвиниха ме, че лъжа, понеже имам знамето на Иракски Кюрдистан в лаптопа си. Казаха ми: "Тук е Турция и има само едно знаме - турското". В този момент се стряскаш, съгласяващ се", спомня си преживяното момичето.