Илиана Йотова: Българските институции трябва да насочат децата-бежанци към образователната ни система

Жените, бягащи от конфликти, също са сред най-застрашените. Те стават жертва на трафик и съвременно робство

Расте броят на непридружените деца, които влизат в България, а в същото време едва около една трета искат да посещават училище. Българските институции трябва да насочат тези деца към образователната ни система, за да могат те да получат своята пълноценна интеграция в обществото". Това е посочила вицепрезидентът Илияна Йотова, която е имала днес на "Дондуков" 2 работен обяд с жените ръководители на дипломатически мисии у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Илияна Йотова е необходимо дебатът по многогодишната финансова рамка на ЕС да получи нова насока. "Досега повече средства бяха разходвани за охрана и укрепване на границите, би следвало оттук нататък да се отделят средства за обучението и интеграцията на децата, които са най-уязвими да попаднат в обхвата на радикални елементи", категорична е била Илияна Йотова.

Посланикът на Хърватия Лиерка Алайбег е казала по време на срещата, че "Европа все още не е подготвена за проблема с непридружените деца и се надява, че те просто ще отидат в друга държава". 

"Жените, бягащи от конфликти, също са сред най-застрашените. Те стават жертва на трафик и съвременно робство", е обърнала внимание върху тази тема Илияна Йотова и е изразила надежда, че дипломатите ще съдействат за включването на медиатори и психолози, които да работят за обратното интегриране на тези жени в обществото. Добри практики е споделила Ирит Лилиан - посланик на Израел, които биха могли да станат солидна основа на една бъдеща, обща инициатива.

От своя страна посланикът на Великобритания Ема Хопкинс е отбелязала, че посолствата работят активно и пълноценно с представители на Българския червен кръст по въпроса за справянето с мигрантската криза. 

В хода на разговора посланиците на държави от Африка и Близкия Изток - Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед, посланик на Судан, Закиа ел Мидауи - посланик на Мароко, Надра Сайаф - временно управляваща посолството на Сирия и Латифа Беназа - Алжир, са отбелязали, че България е държавата, която от десетилетия поддържа много добри дипломатически контакти с техните страни и те се надяват тези отношения да се задълбочат занапред. Те са споделили, че имат огромен опит по отношение на миграцията и биха били много полезни в тази сфера, пише БТА. 

Посланиците от азиатските и южноамериканските страни са изразили надежда, че България отново ще задълбочи дипломатическите си отношения с тях в областта на образованието, обучението и инвестициите. Те са отбелязали, че очакват от ЕС и България в частност не само помощи, отпускани при кризи, а засилени търговски връзки, чрез които да се създават работни места за младите хора в техните държави, за да не емигрират, а да останат да живеят там.
На срещата са били обсъдени актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз, сред които кохезията и отстояването на тази политика, както и реформата на Дъблинска система за даване на убежище в ЕС, която трябва да приключи по време на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.