Правят повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Плевен

Повторно преброяване на всички бюлетини за вота на общинските съветници ще има в Плевен. То ще бъде за над сто избирателни секции. Това се посочва в протокол на Административния съд по делото срещу решение 226-МИ на Общинската избирателна комисия (ОИК) от 30 октомври 2023 г. С това решение е обявен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. Огледът и преброяването ще се направят от вещи лица, които ще изготвят съдебно-техническа експертиза.

Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение 226-МИ на ОИК в Плевен. Тогава беше разпоредено преброяване само на недействителни бюлетини от избора за общински съветници. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК. То беше обжалвано пред ВАС, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд.
Според разпореждане на Административния съд на 10 април Община Плевен трябва да осигури помещение, където да бъдат предоставени изборните книжа от посочените секции. Кметът Валентин Христов е определил Актовата зала на местната администрация.

Заседание по делото е насрочено за 22 април. Дотогава се очаква вещите лица да излязат със заключение по възложената експертиза на изборните книжа.