Ново генетично изследване: Не сме тюрко-българи, както обичат да ни наричат руски автори

Генетично сме близки с унгарците, хърватите и словенците, отдалечени сме от траките

8-годишно генетично изследване на траките, прабългарите и съвременните българи сочи, че сме отдалечени от траките като генотип, а очаквано сме най-близо до прабългарите. Това обяви пред бТВ Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Тя уточни, че от съвременните българи като материал е изследвана кръв, а от прабългарите и траките – костен материал, предимно зъби.

Славяните не са изследвани, защото има много малко запазен материал заради обичая да изгарят труповете на починалите, уточни ученият.

Нямаме нищо общо с дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произход. Български учени по медицинска генетика на Медицински университет в София, от Института по микробиология, Института по антропология и Националния археологически институт с музей при БАН работиха по мащабен проект за проследяване на произхода на българите. Родните ни учени работиха съвместно с Флорентинския университет „Ренци“, чиято лаборатория изследва генетичния материал. За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, генетиците се връщат пет хилядолетия назад. Те взели кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. Генетичният материал от прабългарите датира от нашето летоброене (VIII-X в.). След сравняване на пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, полученият резултат лаконично гласи: европейска популация, най-близка до унгарци, хървати, словенци, румънци и италианци.

Погледнем ли генетичната карта, ще видим, че траките са по-отдалечени от съвременните българи и от прабългарите, докато прабългарите и съвременните българи са много по-близо разположени.

Българо-италианското проучване показа също, че древните българи имат западноевразийско-европейски произход, тоест те са индоевропейски народ, който е дошъл и се е смесил с местното териториално население. Заблуда е, че османското иго е повлияло на смесването на българските и турските гени. При сравняването на генетични данни на българи и прабългари с различни евразийски популации резултатите доказват, че нямаме нищо общо с алтайо-монголските народи, а историята, че българите са хуно-татарски народ е абсурдна, според акад. Ангел Гълъбов от БАН. Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата и на сегашните руски автори, които продължават да ни наричат тюрко-българи. Това обаче е пълен абсурд и не отговаря на истината, твърди акад. Гълъбов.