Врагове на Ердоган избягаха в Гърция

Много турци поискаха убежище в Гърция, както и в други европейски страни, след опита за преврат в Анкара

Снимка: АР

Снимка: АР

Гръцката пристанищна полиция е открила 32-ма турски граждани в надуваема лодка в Егейско море, близо до турското крайбрежие, съобщават местни, като се позовава на гръцката брегова охрана, предаде "Фокус".

Лодката е била открита от гръцки патрул в нощта на 14 срещу 15 декември в морето край остров Инусес, посочи представител на пресцентъра на гръцката брегова охрана. Тя уточни, че турските граждани са отведени на остров Хиос, за да бъдат "регистрирани и идентифицирани".

Освен турските граждани, пристанищната полиция е задържала на борда на лодката и един мъж, предполагаем каналджия, чиято националност не се съобщава.

Според медии в Атина турските граждани са противници на режима на президента Реджеп Ердоган и се очаква да подадат молба за убежище в Гърция. За момента това не е потвърдено официално.

Много турци поискаха убежище в Гърция, както и в други европейски страни, след опита за преврат в Анкара през юли 2016 г.

Гръцкото правосъдие отхвърли през януари искането на Анкара за екстрадиция на осем турски военни, намерили убежище в Атина след осуетения опит за смяна на властта. Ердоган отново повдигна този въпрос при посещението си в Гърция в началото на декември.