В Украйна се провежда обединителен църковен събор - искат независимост от Москва

Очаква се да бъде утвърден устав и да бъде избран и предстоятел на църквата

В Киев се провежда обединителен събор, на който се очаква да бъде провъзгласено създаването на Автокефална православна църква в Украйна. Очаква се да бъде утвърден устав и да бъде избран и предстоятел на църквата. 

На събора по предварителни данни се очаква да присъстват 64 архиереи, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 души. Той се провежда при закрити врати. Но в същото време на Софийския площад в Киев, до катедралата "Света София" се събраха множество хора, пред които реч ще произнесе президентът Петро Порошенко, ще бъде отслужена и църковна служба. Обединителният събор трябва да доведе до създаването на украинска църква, която ще е независима, ще се самоуправлява и ще е канонично равна с Руската православна църква. Тя ще може да има самостоятелни контакти с другите православия, ще решава въпроси, свързани с богослужебния език, с тайнствата и с църковния календар.

Припомняме, че през октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква. Решението предизвика остра реакция от Руската православна църква, която го нарече схизма, прекъсна общение с Вселенската патриаршия и обяви процеса за нелегитимен. Очаква се патриарх Вартоломей да предаде Томоса или свидетелството за независимост на украинската църква на 6 януари 2019 г. Преди президентът Петро Порошенко обяви, че това е процес на изграждане на още един стълб на украинската независимост. "Той ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни самоличност", заяви украинският държавен глава.

Религиозното разделение между Москва и Киев задълбочава още повече конфликта между двете страни, избухнал през 2014 г., последният епизод от който беше военният сблъсък на кораби в Черно море, завършил със задържането на украински моряци и кораби от Русия.