Ципрас и Каменос отлагат признаването на новото име на Македония за 2019-та

Алескис Ципрас и Панос Каменос

Алескис Ципрас и Панос Каменос

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и лидерът на коалиционния партньор на СИРИЗА - "Независими гърци" Панос Каменос са се договорили да отложат за март следващата година разговорите за Договора от Преспа, според който Македония променя името си на "Северна Македония" срещу признаване от Атина и сваляне на пречките за членството на страната в ЕС и НАТО.

Договорът е бил основна тема на разговорите, според гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от македонския вестник "Вечер", макар че липсва официална информация.

Позовавайки се на източници от правителството агенцията твърди, че Ципрас и Каменос са постигнали съгласие, че в конкретния момент за Гърция са най-важни икономиката и политическата стабилност.

Двамата решили, че не бива Договорът от Преспа да застраши работата на правителството и затова ще отложат разговора за него за март 2019 година.

Припомнаме, че "Независими гърци" категорично се обявиха против Договора от Преспа, защото не са съгласни северната им съседка изобщо да включва в името си думата "Македония" и заплашиха, че ако Ципрас го внесе в парламента за разглеждане и одобрение, те ще напуснат правителството и ще предизвикат предсрочни избори.

Превод: Faktor.bg