Трима арестувани на кървавите демонстрации на крайнодесни в американския Шарлътсвил

Автомобил се вряза в множество хора и уби един човек, а още 19 получиха наранявания

Трима души са арестувани за демонстрациите на крайнодесни в американския град Шарлътсвил, щата Вирджиния, които доведоха до насилие и жертви, предава агенция Sputnik, като се позовава на изявление на полицията.

Един човек загина, а още 34 пострадаха след сблъсъците, които избухнаха в американското университетско градче Шарлътсвил. Властите на щата обявиха „извънредно положение“ на територията на града, а малко след това автомобил се вряза в тълпа, което причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания.

Още 15 души са пострадали в резултат от другите сблъсъци из Шарлътсвил.В градчето се събраха различни десни и националистически организации за демонстрация, наречена „Шествие за обединение на дясното“. Те проведоха факелно шествие и скандираха „Няма да ни замените“ и „Кръв и земя“.

Причина за провеждането на шествието стана решението на градските власти да демонтират паметника на Робърт Лий в центъра на града. Генералът е спорна фигура от миналото на САЩ, тъй като е бил водач на силите на Конфедерацията по време на Гражданската война в Америка (1861-1865). Тогава седем южни щати се оттеглят от федерацията Съединени Американски Щати и обявяват създаването на Южна Конфедерация, защото новоизбраният тогава президент Ейбрахам Линкълн слага край на робството в САЩ и дава граждански права на цветнокожото население.

В резултат от войната загиват между 620 и 750 хиляди души – най-кървавата война в човешката история до тогава. В последно време доста паметници на ген. Лий бяха демонтирани, а освен това се въвеждат законови мерки срещу демонстрирането на символика, свързана с Конфедерацията.

Това, изглежда, преля чашата за много „бели“ мъже, обикновено от средната класа, които са и основният електорат на Републиканската партия.

Контрапротестиращите са либерали, анархисти и цветнокожи – ядрото на избирателите на Демократическата партия на САЩ, заедно с университетската интелигенция от щатите по Атлантическото и Тихоокеанското крайбрежие на страната.
Снощи отново бе организирана демонстрация на десните сили в центъра на Шарлътсвил, която веднага бе обявена за незаконна от властите на града, но този път насреща се бяха организирали различни леви групи – анархисти, защитници на правата на черните, антифашисти и либерали.

Двете групи се провокираха едни други и се сблъскаха хаотично из целия район на центъра на градчето. Замеряха с различни предмети, пръскаха се с лютив газ и разменяха обидни скандирания.
В крайна сметка губернаторът на Вирджиния обяви извънредно положение в града. Националната гвардия раздели биещите се и заедно с полицията отцепи целия център.

Точно след това се случи инцидентът с автомобила, който се вряза в група контрапротестиращи и причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Други 15 души получиха наранявания по време на другите сблъсъци из града.

В изявление президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира събитията в Шарлътсвил, щата Вирджиния. Според него „и двете страни“ са отговорни за избухналото насилие, което доведе до смъртта на трима души, предаде VOX.
Доналд Тръмп каза:
„Следим отблизо ужасяващите събития, които се развиват в Шарлътсвил, Вирджиния. Ние осъждаме, с възможно най-силните думи, тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие от много страни, от много страни.“
„Това продължава от много време в нашата страна. Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама е виновен, това продължава от много, много време. Това няма място в Америка.“
„Това, което е жизнено важно в момента, е да бъде възстановен законовият ред и да бъде защитен животът на невинните хора. Нито един гражданин не трябва да се страхува дали има безопасност и сигурност в нашето общество. И нито едно дете не трябва да се опасява да излезе навън, да си играе или да бъде с родителите си и да си прекарва добре.“